Vanaf september 2024 start opnieuw het oriëntatiejaar van de Praktijkcursus Amateur Kerkmusicus. In het veranderende veld van kerkmuziek rust deze breed opgezette cursus deelnemers toe in hun eigen muziekpraktijk. Het oriëntatiejaar is een opstap om de derdegraads bevoegdheid cantor-organist, organist of cantor te halen.
Voor wie
Het oriëntatiejaar is bedoeld voor amateur-(kerk)musici, zoals organisten, pianisten, cantors of leiders van muziekgroepen, of combinaties daarvan. Daarnaast moet je zingen of een instrument bespelen, actief (willen) zijn in een lokale gemeente van de Protestantse Kerk en het verlangen hebben om beter toegerust een rol te kunnen spelen in de eredienst.
Inhoud en opzet
In het oriëntatiejaar zing, speel, verken, ervaar en leer je van en over het brede spectrum van het liedrepertoire in de liturgische context. Zo krijg je een reëel beeld van de breedte van de kerkmuziek en de plek van de kerkmusicus daarin.
Het oriëntatiejaar bestaat uit 3 blokken: Zingen, Vieren & variëren en Spelen. Daarnaast zijn er twee leerlijnen die het gehele jaar een plek hebben. De lesdagen starten met een koorprakticum.
Blok 1: Zingen |
Blok 2: Vieren & variëren |
Blok 3: Spelen |
AMV, Solfège en Hymnologie |
||
Praktijkbezoeken & studiecoaching |
De vakken en leerlijnen zijn mix van kennisoverdracht, oefenen van vaardigheden en een koppeling naar de eigen muziekpraktijk en andere muziekpraktijken. Actieve betrokkenheid van deelnemers is een uitgangspunt. Aan het einde van het oriëntatiejaar volgt een afrondende toetsing om te bepalen of toegang tot het volgende jaar passend is.
Zie ook:
Docenten
Een divers palet aan docenten werkt mee aan deze cursus. Onder andere: Peter Ouwerkerk, Oane Reitsma en Wim Ruessink.
Oriëntatiejaar Praktijkcursus Amateur Kerkmusicus
Het oriëntatiejaar is bedoeld voor amateur-(kerk)musici, zoals organisten, pianisten, cantors of leiders van muziekgroepen of combinaties daarvan die het verlangen hebben om beter toegerust een rol te kunnen spelen in de eredienst.