Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Aan de slag voor kinderen in armoede

Pijl naar links Ideeën

Door onderstaande initiatieven uit het hele land kunt u inspiratie opdoen om aan de slag te gaan voor kinderen in armoede met uw eigen kerk. Heeft u zelf een goed idee, geef dat aan ons door zodat uw idee weer anderen kan inspireren!

1. Actie Vakantietas

Doe mee met de actie Vakantietas om kinderen in armoede iets te geven om de lange zomervakantie door te komen. Lees hier meer over de actie.

2. Ga in gesprek met de lokale overheid

Ga in gesprek met de wethouders in uw gemeente. Stel vragen over het gemeentelijke beleid rond armoede, over hoe zij de gelden van staatssecretaris Klijnsma die specifiek bedoeld zijn voor kinderen in armoede besteden. Bied ook uw hulp en expertise aan. Zie download in kantlijn. Wijs uw gemeente ook op de handreiking die de Kinderombudsman gemaakt heeft. 

4. Hoe kom je kinderen in armoede op het spoor?

Hoe vind je kinderen die in armoede opgroeien? En welke organisaties zijn er al die iets voor hen doen waarnaar kerken kunnen doorverwijzen? Lees hier meer.

5. De verjaardagstas

De kerk in Maarssen biedt een verjaardagstas aan aan kinderen en tieners die geen doos van Stichting Jarige Job kunnen krijgen. Bekijk hier het filmpje. En wilt u dit project zelf opzetten? Bekijk dan hier het stappenplan.

6. De vakantiemoeders

De kerk in Emmen nodigt alleenstaande moeders met hun kinderen vanuit Rotterdam uit om een week in de kerk in Emmen te logeren. Ze organiseren allemaal leuke dingen met en voor deze kinderen. Bekijk het filmpje hier en wilt u ook zo´n logeerweek organiseren? Lees dan het stappenplan!

7. De kledingbon

De diakenen in Heerhugowaard bieden gezinnen met een krappe beurs elk jaar een kledingbon aan. Daarmee kunnen de ouders voor hun kinderen een keer nieuwe kleren kopen. Bekijk hier hoe de kerk dit aanpakt, en wilt u deze actie zelf opzetten? Bekijk dan hier het stappenplan!

8. De hartenactie

De kerk in Wageningen verzamelt door de hartenactie Sinterklaaskadootjes voor kinderen die in armoede leven. Lees in dit artikel precies wat ze doen en welke tips zij geven. 

9. 10 tips om kinderen met hun gezin een leuke vakantie te bezorgen

Tien voorbeelden en tips om rond de zomervakantie iets te kunnen doen voor gezinnen in kwetsbare omstandigheden.

10. Het zakgeldproject

In Haarlem heeft de diaconie dit jaar het zakgeldproject opgezet. Kinderen komen 2 dagen in de vakantie in de kerk. Lees in dit artikel hoe het project is opgezet en de tips om dit ook in uw kerk te doen.

11. Bijles

Kun je als kerk kinderen ondersteunen om goed mee te kunnen op school, zodat de kans op goed onderwijs en dus werk later groter wordt? Denk eens aan bijles! Zoek samenwerking met andere organisaties in de buurt en kijk wat u kunt betekenen. 

12. Een dagje uit met kinderen van verder weg

Ken je als kerk geen kinderen uit kwetsbare gezinnen of denk je dat die er in uw dorp niet zijn? Zoek dan verder en nodig kinderen uit grote steden uit om samen iets te doen!

In Putten hebben de diakenen contact gezocht met de Kinderwinkel in Den Haag. Samen organiseerden ze een dagje uit: een groep kinderen uit Den Haag ontmoette een groep kinderen en jongeren uit Putten. Zo had de dag een tweeledig doel: de kinderen in den Haag konden een dagje iets leuks doen, iets waarvoor ze thuis geen geld hebben. En de kinderen in Putten leerden wat diaconaat in de praktijk was!

13. Schoolontbijt

De kerk in Lelystad biedt verschillende scholen een schoolontbijt aan. Aan álle kinderen. Zo worden de kinderen uit gezinnen met een laag inkomen niet apart gezet, maar doen mee met iets leuks samen met al hun klasgenoten. En krijgen ze toch af en toe een goed ontbijt!

14. Ook alleen kun je iets betekenen

Een kleine dorpsgemeente met één diaken bedenkt dat na de kerk-markt de overgebleven kinderkleding en speelgoed naar Rotterdam-Lombardijen kan wordt gebracht. Daar worden kinderen weer blij gemaakt met nieuwe kleding en speelgoed.

Tip: Zoek contact met een organisatie die baby- of kinderspullen kan uitdelen aan gezinnen met een krappe beurs. De overblijfselen van de jaarlijkse rommelmarkt kunnen zo mooi een tweede leven krijgen!

15. Kliederkerk

Doet u al mee aan Kliederkerk? Er is een speciale Kliederkerkviering over kinderen en armoede beschikbaar. Gebruik deze om het thema met elkaar te bespreken en vieren!

16. Actie SchoenDoen

In Woerden en omgeving houdt de kerk elk najaar de Actie Schoen Doen. Kerkleden mogen geld doneren voor deze actie, en daarmee worden kinderen uit minimagezinnen een bon van 40 euro gegeven om nieuwe winterschoenen van te kopen. 

17. Samen met Stichting Leergeld in actie voor gezinnen die in armoede leven

Stichting Leergeld is een potentiële partner voor uw kerk en diaconie. In Nederland bestaan 102 lokale stichtingen Leergeld, die ondersteund worden door een landelijke vereniging. Elke lokale stichting is zelfstandig. Met de lokale stichting Leergeld kan elke kerk en diaconie makkelijk een gemeenschappelijke actie uitvoeren. Een moederdagtassen-actie, een fiets- of computer-actie of een sponsorwandeling.

Neem bijv. de Protestantse gemeente Wognum: zij hebben stichting Leergeld West-Friesland als jaardoel gekozen en organiseren wandel- en fietstochten, filmavonden en een kerstmarkt ten bate van stichting Leergeld West-Friesland. Die stichting blij... en gemeenteleden in actie. En de diaconie ook blij, want zij laat zien dat de kerk relevant is voor haar omgeving en medemensen ondersteunt. Bovendien kom je als kerk of diaconie op deze manier snel die gezinnen op het spoor, die in armoede leven. Voor een aantal diaconieën is het niet zo makkelijk om gezinnen en kinderen, die met armoede te maken hebben, op te sporen en een steuntje in de rug te geven. Via Leergeld kan dat wel. Uiteraard houdt Leergeld zich aan de privacy-regelgeving. Kijk op www.leergeld.nl. Het motto: Elk kind telt mee!

18. Zorg voor de mama’s en papa’s

Als je in armoede leeft, heb je veel aan je hoofd. Ouders kunnen daardoor niet altijd de aandacht geven aan kinderen die ze zouden willen, ze zijn bezig met overleven. Bedenk als kerk of je ook iets kunt organiseren voor de ouders. Een paar tips!

19. Kleding uitdelen

Via de organisatie Clothing4you kunnen diaconieën kledingpakketten aanvragen voor mensen met lage inkomens. Lees hier hoe de kerk in Wijchen dat doet en hun tips voor andere diaconieën!