Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Nodig:

  • Per 4 à 5 jongeren een Bijbel
  • Per groepje jongeren een pen en papier

De jongeren jureren de Bijbel aan de hand van een zelf opgesteld juryrapport en ontdekken zo wat zij van de Bijbel als boek vinden.

Bij deze werkvorm is het belangrijk dat je van te voren niet vertelt waar het tijdens het programma over gaat. Dat ontdekken de jongeren aan het eind van dit programma. 

Verdeel de groep, als deze groter is dan 7 personen, in groepjes van ongeveer 4 jongeren. Vertel hen dat zij de taak hebben om straks allemaal een boek te gaan jureren. Daarvoor moeten ze echter eerst als groep gaan bepalen op welke zaken ze gaan letten en wat ze belangrijk vinden voor een goed boek. De punten waar ze op gaan letten, schrijven ze op.

Controleer of de groepen een aantal criteria geformuleerd hebben. Laat de groepen elkaar eventueel helpen door criteria te delen met elkaar. Vertel hen dat ze nu daadwerkelijk een boek gaan jureren en dat je daarvoor het boek meegenomen hebt dat in 2016 gekozen werd tot het belangrijkste Nederlandse boek. Geef vervolgens ieder groepje een Bijbel.

Vraag ze de Bijbel te jureren aan de hand van de criteria die ze net zelf bedacht hebben. Vraag hen er een kort juryrapport van te schrijven. Laat ze dit, wanneer er meerdere groepjes zijn, aan elkaar voorlezen. 

Ga tenslotte aan de hand van de juryrapporten met elkaar in gesprek. 

Mogelijke vragen kunnen zijn:

  • Zou jij op basis van dit rapport de Bijbel gaan lezen?
  • Wat vind je mooi aan de Bijbel?
  • Wat vind je er lastig aan?