Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

De stenen van David

Pijl naar links Ideeën

Bijbeltekst
"Toen pakte David zijn stok. Daarna zocht hij in een kleine rivier vijf gladde stenen voor zijn slingerwapen. Die stopte hij in zijn tas. En terwijl hij naar Goliat liep, hield hij zijn wapen in zijn hand."
- 1 Samuel 17:40

Nodig
- Verfschorten
- Gladde stenen
- Acrylverf
- Kwasten in verschillende formaten, waaronder zeer dunne kwastjes
- Eventueel nail art pennen 
- Eventueel transparante lak
- Voorbeeld filmpje op laptopscherm: https://www.youtube.com/watch?v=RrHlD1vNahA

Toelichting
David zocht gladde, kleine stenen uit aan de rand van de rivier. Stenen die goed in zijn slinger pasten. Die kleine stenen aan de rand van de rivier lijken heel onbelangrijk. Toch gebeurde er met deze steen iets heel bijzonders later in het verhaal...
Iets kleins kan heel waardevol worden. Denk maar eens aan het geven van een complimentje, het sturen van een kaartje of iemand helpen met de boodschappen dragen.

Uitleg activiteit
Verzamel kleine gladde stenen of koop ze bij een tuincentrum. De deelnemers bedenken voor wie zij een steen willen maken, om te laten zien dat ze aan diegene denken. Ze beschilderen de steen en geven hem weg. De steen is maar iets kleins, maar kan een groot gebaar worden.
Voor het beschilderen van de steen kun je eerst met een (grijs of wit) potlood iets op de steen tekenen en dit inkleuren met verf. Of verf de steen eerst met een grote kwast in één kleur, laat drogen, en verf vervolgens details met dunnen kwastjes. 
Het beschilderen met kleine kwastjes vraagt wat oefening. Voor wat uitdaging (voor tieners) en voorbeelden vind je filmpje op Youtube, bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=RrHlD1vNahA

Alternatief: Haal de stenen op tijdens de viering als een 'collecte'. Bepaal (bijvoorbeeld samen met een diaken) een doelgroep in de buurt diie een bemoediging kan gebruiken, bijvoorbeeld eenzame mensen in de buurt, het verzorgingstehuis of AZC. Breng (met een groepje) de stenen langs en deel ze uit. 

Voorbeeld gespreksvragen

1. Voor wie schilder jij een steen, en waarom?