Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Duiven speurtocht

Pijl naar links Ideeën

Ga op zoek naar Rainbow de Duif! Doe met jong en oud een leuke speurtocht door het dorp of door de wijk, ontmoet onderweg een aantal gemeenteleden, en doe leuke opdrachten! Wie van jullie heeft alle duiven onderweg gespot en de opdrachten het best uitgevoerd? Zij verdienen een mooie prijs!

Doel:

  • Jongeren/gezinnen hebben een leuke tijd met elkaar.
  • Gemeenteleden maken kennis met rainbow de duif.

Benodigdheden:

  • ‘Speurpunten’: duiven van papier, kleurplaten of knuffels
  • Prijs voor iedereen die de speurtocht heeft gedaan

Tijdsduur:

Ligt aan lengte speurtocht, ong. 1-1,5 uur

Voorbereiding: 

Zet een speurtocht uit in je dorp of wijk, maak daarbij bijvoorbeeld gebruik van google maps. Gebruik de handige instructie van ICreate. Zorg voor een aantal stops onderweg waar de deelnemers wat te eten en te drinken kunnen krijgen of waar ze een opdracht kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld bij gemeenteleden die hieraan mee willen werken. Denk aan het maken van een tekening met stoepkrijt of blik gooien. Je kunt er eventueel een puntensysteem aan koppelen. Verdeel duidelijk de taken: een gemeentelid verzorgt wat te drinken, een andere gemeentelid deelt wat lekkers uit en bij weer een ander kunnen deelnemers een opdracht uitvoeren.

Tijdens de speurtocht zoeken de deelnemers naar Rainbow de duif. Dat zijn knuffels, duiven van papier of kleurplaten: de kleurplaat Feest van hoop of de kleurplaat Feest van hoop met een bord waar je iets op kunt schrijven. De kleurplaten kun je eventueel van tevoren samen met kinderen uit de gemeente maken, bijvoorbeeld tijdens de kindernevendienst. Een andere mogelijkheid is dat je kinderen de opdracht geeft thuis een tekening te maken die ze bij jou kunnen afgeven. Jij neemt de tekeningen mee bij het uitzetten van de speurtocht. 

Verzamel voldoende vrijwilligers die bij de verschillende stoppunten langs de speurtocht willen staan.
Tip: Wil je minder voorbereiding en zonder vrijwilligers? Doe het dan volgens ‘berenjacht’ of ‘sterrenjacht’, maar dan met duiven. 

Je kunt de speurtocht aankondigen in het kerkblad, op jullie website of op social media. Natuurlijk kun je de speurtocht ook promoten in een kerkdienst. Vermeld hierbij dat gemeenteleden zich bij jou kunnen aanmelden om mee te doen door middel van een mailtje of telefoontje. 

Noem één dag of één dagdeel waarop de deelnemers de speurtocht kunnen doen.

Uitvoering: 

Zorg dat op de dag van de speurtocht alles op tijd is uitgezet. Zelf kun je posten bij het eindpunt van de speurtocht. Deelnemers kunnen de antwoorden van de opdrachten bij jou inleveren. 

Geef iedereen die de speurtocht heeft gedaan een prijsje.