Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Zo voer je een goed gesprek in de wijk

Pijl naar links Ideeën

De kerk kan initiatiefnemer zijn voor een goed gesprek in de wijk. Dat kan in een stad net zo goed als in een dorp. De kerk leeft met iedereen mee, ook met mensen die niet in de kerk komen. In zowel dorp als stad geldt dat de drempel naar het kerkgebouw hoog is. Bied dus de mogelijkheid voor een goed gesprek aan in het dorpshuis of buurthuis, daar waar de mensen zijn.

Mogelijkheden om een gesprek te voeren

Laagdrempelige ontmoeting

Nodig de buurt waarin de kerk staat eens uit voor koffie en/of een borrel met als doel (beter) kennismaken, elkaar informeel ontmoeten. Zeker in steden en nieuwbouwwijken kennen mensen elkaar vaak alleen van groeten in het voorbijgaan.

Informeer naar wat nodig is

Informeer wat er speelt in de wijk, in het dorp bij de huisarts, bij jeugdzorg, de politie, het onderwijs, en vraag wat de kerk kan betekenen.

Startzondag: nodig mensen uit

Nodig op startzondag een paar mensen uit (wellicht uit bovenstaande categorieën) die jouw dorp, stad of wijk goed kennen en laat ze vertellen over hun werk en welke noden ze zien in de wijk. Vraag hen om daarbij de mogelijke rol van de kerk te betrekken: wat kan de kerk
betekenen?

Presentje voor een ander

Geef mensen na de startzondag een zakje mee met snoepjes (hartjes) of iets anders lekkers en een kaartje. Nodig ze uit dat zakje te geven aan iemand die wel wat bemoediging kan gebruiken.

Kerk Open

Doe de kerk elke week op een doordeweekse dag een dagdeel open. Mensen kunnen er terecht voor koffie, thee en een goed gesprek. Geef hier ruchtbaarheid aan via een bericht in het huis-aan-huisblad en maak het bekend via een spandoek of een berichtenbord bij de kerk.