Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Flipping the church

Pijl naar links Ideeën

Doel

 • Kennis van “Preek” via andere kanalen aanbieden
 • Interactief bezig op zondagmorgen in plaats van passief luisteren

Nodig

 • Opnameapparatuur
 • Workshop materiaal (zie workshop ideeen)

Voorbereiding

Als voorbereiding is het noodzakelijk dat de voorganger/predikant zijn/haar preek uitschrijft en opneemt op audio of video. Bij opname is de audiokwaliteit van groot belang.

Stappen:

 1. Uitschrijven en delen via mail of blog.
 2. Opnemen en delen: audio kan gedeeld worden via bijvoorbeeld Soundcloud, video kan gedeeld worden via YouTube of Vimeo
 3. Link naar tekst en audio/video delen met gemeenteleden en plaatsen op website kerk
 4. Workshops voorbereiden. Stel voor elke workshop een eigenaar of creatief leider aan. Deze krijgt ruim van te voren de preek te lezen en maakt hierbij een workshop.
 5. Kies tussen lange of korte workshops. Korte workshops kunnen in een carrousel, langere workshops vullen het hele workshop gedeelte.
 6. Communiceer vooraf de verschillende workshops met max aantal deelnemers en laat mensen kiezen. Dit scheelt in de voorbereiding.

Verdieping

In het onderwijs wordt al jarenlang nagedacht over de verandering van methode. Waarom moet de docent nog iets vertellen voor een groep mensen als er zoveel betere en interactieve methoden bestaan. Leerlingen kunnen beter oefenen in de les onder leiding van de docent dan stilzitten en luisteren. Maar hoe zit het dan met de uitleg, de monoloog?

De oplossing? Flipping-the-Classroom. De docent neemt zijn beste lessen op en de leerlingen kijken dit als huiswerk op hun smartphone. Zo ontstaan er complete databanken met lessen. De beste lessen krijgen zoveel waardering dat docenten verwijzen naar deze top video’s. In de klas hebben de leerlingen de theorie of uitleg reeds gekregen en kunnen ze gaan oefenen met dat wat voorheen huiswerk was. De klas is 'geflipt'.

Laten we de kerk ook 'flippen'. Predikanten nemen hun beste preken op en delen dit op YouTube of Vimeo. De beste preken komen zo boven drijven, de diversiteit is enorm en kerkgangers kunnen vele preken tot zich nemen.

Op zondag is er een trainingssessie. Daar werken de kerkgangers aan eenheid, aan hun missionaire vaardigheden, ze vieren, of eten samen. De kerk wordt een oefenplaats voor jong en oud.

Verwerking / Workshop ideeën

Een 'geflipte church' bestaat uit drie onderdelen:

 1. De thuis gelezen, beluisterde of bekeken preek
 2. De liturgie tot de workshops
 3. Het workshopgedeelte. De kwaliteit van een "geflipte church" is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van de workshops.

Liturgie

Onderdelen zoals Kyrie, Woord en Gebed kunnen voor het workshopdeel. Doe dit samen met alle bezoekers, dus ook met kinderen erbij.

Workshops:
Workshop 1: Creatief: werk de preek uit in een schilderij
Workshop 2: Zingen: zing liederen rondom het thema of leer nieuwe liederen aan
Workshop 3: Meditatie: lectio devina rondom de bijbeltekst
Workshop 4: Praktische oefeningen bedenken bij de preek. Wat kunnen we als gemeente doen bij dit thema?
Workshop 5: Koken. Maak een thematische maaltijd
Workshop 6: Discussie. Stel discussievragen op rondom thema.
Workshop 7: Wandeling met gespreksvragen
Workshop 8: Verdiepende lezing bij thema volgen / exegese oefening doen
Workshop 9: Creatief gebed (zie websites over creatieve vormen van bidden)
Workshop 10: Ga aan de slag met een ontwerp voor een grotere activiteit van de kerk bij het thema. Bedenk een project wat je zou kunnen opzetten. Welke problemen kun je tegenkomen en wat kunnen we doen?
...etc.

Afsluiting

Laat een deelnemer van elke workshop kort presenteren wat ze hebben gedaan.

Check ook deze link!