Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

God, het universum en onze toekomst

Pijl naar links Ideeën

Dit materiaal is te gebruiken bij de Protestantse Lezing 2021 door Heino Falcke en is geschikt voor twintigers. Het materiaal bestaat uit een opening, het kijken van de Protestantse Lezing, een bezinningsmoment, gespreksvragen en een afsluiting. Bekijk welke opties bij de groep passen en hoeveel tijd je hebt of wilt nemen voor bepaalde onderdelen. 

Opening 

Open de avond met gebed of op een andere manier. Dat kan ook met een lied of gedicht. Kies daarna één van de drie opties die hieronder staan uit en ga er met de groep mee aan de slag.

Liedopties

Optie 1: Wat is jouw sterrenbeeld?
Benodigdheden: telefoon met wifi of internet.

Wat is jouw sterrenbeeld? Zoek het eens op internet op (bijvoorbeeld via: https://www.sterrenbeelden.nu/). Hoe ziet dat sterrenbeeld eruit? Komt de naam overeen met hoe het sterrenbeeld eruit ziet? Wat betekent dat sterrenbeeld volgens de site die jij gebruikt? Vind je dat je je als christen bezig mag houden met sterrenbeelden?

Optie 2: Sterrenkijken met een app!
Benodigdheden: telefoon met wifi of internet.

Je hebt vast wel eens sterren gekeken. Tijdens een heldere avond in je achtertuin, op je balkon of liggend in het gras ergens in de Côte d’Azur. Download een app waarmee je sterren kunt kijken, bijvoorbeeld SkyView Lite of Star walk 2. 

Is de lucht helder? Ga dan naar buiten, open de app en houdt je telefoon in de lucht. Op je scherm zie je welke sterren je waar zou moeten kunnen zien. Welke zie je? 
Als het niet helder is kun je ook binnen bij het raam gaan staan en kijken welke sterren er allemaal boven de wolken te zien zijn. 

Optie 3: We gaan naar de maan
“We gaan naar de maan, als je mee wilt er is plaats genoeg, we blijven weg tot morgen vroeg.” - Samson en Gert

Als de mogelijkheid zich zou voordoen, zou jij dan naar de maan willen?  Waarom wel of niet?

Protestantse lezing 

Benodigdheden: beamer, laptop, geluid, internet, link naar lezing. 

Het is nu tijd om de Protestantse lezing te kijken. Bekijk de lezing op deze pagina.

Heino Falcke houdt de lezing dit jaar. Je kunt hem kennen van de foto die hij maakte van een zwart gat. Wil je meer achtergrondinformatie? Falcke is geïnterviewd in het tijdschrift Petrus van de Protestantse Kerk. Klik hier voor het artikel.

Om over na te denken 

Benodigdheden: beamer, laptop, internet, telefoon.

Je hebt net de lezing gezien van Heino Falcke. Laat het even op jezelf inwerken.
Wat is het eerste woord dat bij jou naar boven komt na het kijken van de lezing?

Optie: Gebruik de Mentimeter om de antwoorden op de vraag visueel vorm te geven. Klik op deze link en log in of maak een account aan. Ben je ingelogd? Klik op de blauwe knop ‘Copy to your account’ en daarna op ‘Go to your presentations’. Start de presentatie ‘In gesprek over de Protestantse Lezing’ en deel de code om deel te nemen. 

Zoek daarna naar een afbeelding, voorwerp, lied of muziekstuk, dat past bij het woord of de woorden die bij jou naar boven kwam.
Terwijl de deelnemers hierover nadenken kan er instrumentale muziek afgespeeld worden. 

Deel met elkaar wat je gekozen hebt. 

In gesprek

Ga met elkaar in gesprek over de lezing. Hieronder vind je een aantal vragen. Deze zijn vooral bedoeld om het gesprek op gang te brengen.

  • Wat blijft bij jou hangen na het kijken van de lezing?
  • Wat spreekt je aan? 
  • Wat snap je niet of waar heb je vragen over?
  • We denken met elkaar na over het heelal, de sterren en de planeten. Heeft dat voor jou iets te maken met je geloof of jouw beeld van God? Leg uit.
  • Kun je de Bijbel antwoord laten geven op natuurkundige vragen? Of andersom? Waarom volgens jou wel/niet? Leg uit.
  • Voor Heino Falcke staan wetenschap en geloof niet op gespannen voet met elkaar, maar versterken ze elkaar. Hoe ervaar jij dat? Heb je zelf moeite om wetenschap en geloof te combineren?
  • In het perspectief van de kosmos lijkt de mens ontzettend klein. Volgens Heino Falcke hebben we desondanks een belangrijke verantwoordelijkheid voor de schepping. Hoe kijk jij daarnaar?
  • “Mijn hoop voor de toekomst put ik helemaal uit God.” zegt Heino Falcke. Wat roept deze uitspraak bij jou op? Hoe kijk je zelf naar de toekomst?

Afsluiting 

Benodigdheden: kleine papiertjes, pennen, doosje, kaars of kruis.

Bedenk voor welk gebedspunt of vraag je naar aanleiding van de lezing zou willen uitspreken. Schrijf dit op een briefje. Doe het briefje in het doosje of de bus die bij het kruis of kaars staat. Sluit de avond af met een (kort) plenair gebed.

Voorbeeldgebed:

God, Onze Vader, 
Onze toekomst ligt in Uw hand, daardoor mogen ook wij meebouwen aan de toekomst. 
Help ons dat te doen in verbondenheid met U en elkaar. Want van U is de toekomst, 
Amen