Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Ideeën voor Hemelvaart en Pinksteren

Pijl naar links Ideeën

Doel

Gezinnen met kinderen ontdekken samen het verhaal van Pinksteren en de betekenis daarvan.

Werkvorm: Vuur (20 min)


Nodig:

 • tekenpapier 
 • kleurpotloden 
 • watje 
 • slaolie 
 • lijstje van latjes of karton 
 • lijm 
 • haakje 

Lees met elkaar het bijbelverhaal van Pinksteren uit een kinderbijbel. Laat je kind vervolgens een groot vuur tekenen met potlood. Maak prachtige, grillige vlammen met mooie kleuren: rood, geel, misschien wat groen en blauw

Wrijf vervolgens de tekening op de achterkant in met een watje dat in slaolie is gedrenkt. Dan worden de kleuren doorzichtig. Laat de tekening drogen. Je kunt de plaat zo tegen het raam hangen. Je kunt er ook een lijst of passe-partout van houten latjes of karton omheen maken. Plak de tekening ertussen. Lijm een haakje aan de lijst zodat je het ‘glas-in-lood’ voor het raam kunt hangen. Wacht een dagje tot de lijst en de tekening droog zijn en hang het glas-in-loodraam dan op voor het raam. Kijk eens hoe mooi het doorschijnt als de zon erop staat!
Lees samen Handelingen 2:1-11.

Werkvorm: Adem (10 min)

Nodig:

 • bellenblaas

Pinksteren is het feest van de Geest. Gods Geest wordt ook wel zijn adem genoemd. Gods adem is overal om ons heen en in ons en blaast leven in. Met bellenblazen maak je adem een beetje zichtbaar en toon je de adem in prachtige regenboogbellen. Ga eens bellenblazen met je kind. Verwonder je samen over de kleurenpracht en het wegzweven van de bellen. Vermaak je met het stukploppen van de bellen, waardoor ze uiteenspatten in een druppelnevel over je heen.
Lees samen Handelingen 2:17.

Werkvorm: In beweging (15 min) 

Nodig:

 • pingpongballetje of wattenbolletje 
 • 2 rietjes

Speel samen het volgende spelletje. Je hebt hiervoor nodig: een pingpongballetje/wattenbolletje en twee rietjes. Ga elk aan een kant van de tafel zitten. Leg het balletje in het midden en probeer het balletje met behulp van het rietje naar de overkant te blazen. Zo ervaar je zelf hoe het voelt om ‘aangeblazen’ te worden door adem/wind: je komt in beweging.
Lees samen Johannes 3:8. 

Werkvorm: Vreemde talen (15 min) 

 Nodig:

 • eventueel telefoon of laptop om op internet te zoeken

Met de Heilige Geest hebben de leerlingen van Jezus de kracht en het talent ontvangen om de hele wereld te vertellen over Jezus. Vol enthousiasme spreken ze plots in allerlei verschillende talen. Zoek eens samen op internet op, of vraag aan een bekende die de taal machtig is, wat de vertaling is van ‘God is liefde’ in het Engels, Turks, Marokkaans, Duits, Italiaans, Zweeds, Chinees, Spaans, Indonesisch…
Lees samen Handelingen 2:1-4.