Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Engelen op straat, herders die met schapen voorbij komen gelopen: tijdens een herdertjestocht is alles mogelijk! Wanneer u een herdertjestocht organiseert, brengt u het kerstevangelie letterlijk naar buiten. U stelt in uw dorp of stad op verschillende locaties een tafereel op uit het Kerstevangelie, met levende mensen en dieren. Bezoekers doen een speurtocht waarbij ze langs al deze locaties komen. Zo worden ze zelf onderdeel van het Kerstverhaal. Het is mooi om de herdertjestocht te eindigen bij het kerkgebouw waar bezoekers een kop warme chocomel of een glas glühwein krijgen. Zo bent u als kerk tijdens kerst aanwezig in uw buurt. 

Waarom

Het kerstevangelie lijkt een bekend verhaal, maar toch kennen veel mensen de rode draad niet. De herdertjestocht is een mooie gelegenheid om uit de doeken te doen wat er in de kerstnacht lang geleden gebeurde. Een herdertjestocht is heel laagdrempelig voor bezoekers en is geschikt voor jong en oud. Mensen hoeven er de drempel van het kerkgebouw niet voor over. En het levert u vaak leuke contacten op met mensen uit de buurt, zeker als u hen betrekt in de organisatie. 

Voorbereidingstijd

Begin 3 maanden van tevoren met de organisatie en de PR. 

Tips

  • Betrek de buurt (school, buurthuis, muziekvereniging e.d.) bij het organiseren van de tocht. Mogelijk zijn er ook lokale sponsoren.
  • Benut de lokale media om uw herdertjestocht te promoten, het blijkt dat ze het leuk vinden om hierover te berichten.

Vrijwilligers

5

Budget

500 euro

Benodigdheden

Kleding figuranten, vee, kerststalinrichting, catering

Info & downloads

Herdertjestocht