Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Pinksteren - Feest van hoop | Teamvoorbereiding

Pijl naar links Ideeën

Het complete kliederkerkprogramma rondom Pinksteren bestaat uit deze teamvoorbereiding, ontdek-activiteiten en ideeën voor de viering en maaltijd. Duik eerst als team in het bijbelverhaal aan de hand van onderstaande opdrachten. Kies vervolgens activiteiten en verwerkingsvormen uit die het beste passen bij jullie kliederkerk en bedenk er eventueel een aantal zelf! Let op variatie zodat het leuk is voor zowel jongens, meisjes; kinderen, tieners en volwassenen; voor dromers, denkers én doeners.

Wil je meer verdieping voor een goede voorbereiding en geloof in je kliederkerk? Ga dan naar dit artikel.

A4'tjes met gespreksvragen
Om mensen te helpen in gesprek te gaan, vind je bij de meeste activiteiten 'voorbeeld gespreksvragen'. Ook vind je bij de activiteiten een bijlage met een A4'tje voor op tafel: een zogenoemd praatpapier. Hierop staan een uitleg van de opdracht en de gespreksvragen.
> Dit ‘praatpapier’ is in ppt-formaat en kun je zelf bewerken zodat het bij jouw kliederkerk past. 
> Via deze link vind je meer downloads om materialen in kliederkerk-stijl vorm te geven.

Bijbeltekst
Handelingen 2: 1-12

De Bijbelteksten bij de werkvormen zijn afkomstig uit de Bijbel in Gewone Taal (tenzij anders vermeld).

Inspiratie vooraf
Lees de tekst uit de Bijbel eens door en bespreek:

 • Neem een moment om je levendig voor te stellen dat het je thuis overkomt: vreemde geluiden en vlammen op de hoofden van je huisgenoten. Welke gedachten komen bij je op, wat voel je daarbij?
 • Wind en vuur zijn symbolen voor de Heilige Geest. Spreken deze symbolen je aan? Wat zeggen ze jou?
 • Lees de reactie in vers 13 nog een keer. Snap je deze reactie? Heb jij ervaring met soortgelijke reacties op het feit dat jij gelooft? Hoe was dat?

Brainstorm

 • Welke onderdelen uit deze tekst spreken jullie aan? Denk hierbij aan uitspraken die jullie raken, symbolen, thema’s.
 • Schrijf deze (met tekstverwijzing) op verschillende vellen papier.
 • Neem nu post-its en schrijf alle kernwoorden, associaties en creatieve ideeën op die bij jullie boven komen bij deze verschillende thema's.
 • Kies aan het einde met welke thema's/ideeën jullie iets kunnen doen tijdens jullie kliederkerk.

Tips

 • De kleur rood hoort bij Pinksteren, je kunt in je aankleding rode accenten leggen of bijv. op de uitnodiging aan de deelnemers ‘dresscode: iets met rood’ zetten. 
 • Wanneer je A4'tjes met gespreksvragen bij de activiteiten legt, kun je als team ook eerst deze vragen even doorlezen en er zelf over nadenken. Of stuur bijvoorbeeld het A4'tje naar de vrijwilliger die de betreffende activiteit leidt, om zo meer voorbereid te zijn op het voeren/leiden van een gesprek.
 • Voordat je kliederkerk van start gaat, kun je 20 minuten inplannen om met al de vrijwilligers samen het programma en thema te bespreken, te checken of alles duidelijk is en bijvoorbeeld te bidden.
 • Je kunt tijdens de kliederkerk twee vrijwilligers aanstellen als 'vliegende kiep' die rondlopen en praatjes maken.
 • Bekijk je kliederkerk ook eens door de ogen van een volwassene die alleen binnenkomt. Wordt hij/zij opgevangen, staat er koffie klaar en/of naar welke activiteit(en) zou je deze persoon verwijzen?