Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Tips voor een missionaire kerstnachtdienst

Pijl naar links Ideeën

Met Kerst stromen de kerken vaak vol. De kerstnachtdienst is in sommige plaatsen of kerken zo populair dat ze op kerstavond meer dan één dienst organiseren. Dat er zoveel mensen op af komen, wil niet zeggen dat je achterover kunt leunen. Kijk ook bij de kerstnachtdienst met de ogen van mogelijke gasten: hoe kunnen zij zich welkom voelen?

Vooraf

Publiciteit
Zorg tijdig voor publiciteit: op de website, via flyers en posters in bibliotheken, winkelcentra, buurthuizen, in het huis-aan-huisblad. Vergeet Facebook niet.

Nodig mensen uit
Vraag gemeenteleden mensen uit te nodigen om mee te gaan naar de dienst, vrienden of buren van wie ze verwachten dat ze het fijn zullen vinden. Bereid hen ook voor gastvrij en opmerkzaam te zijn op gasten. Dat ze gaan staan als er niet voldoende zitplaatsen blijken te zijn en een praatje maken met hun ‘buren’. Voorkom dat ook maar iemand zegt: u zit op mijn plaats.

Voor, tijdens en na de dienst

  • Zorg voor een gastvrouw/-heer bij de ingang, feestelijk gekleed en herkenbaar aan een badge.
  • Zorg naast herkenbare liederen ook voor goede muziek (een koor) om even naar te luisteren. Voor mensen die niet gewend zijn om te zingen is dat prettig.
  • Zeg expliciet: als u hier nieuw bent, hoeft u niet aan alles mee te doen. U kunt het gewoon over u heen laten komen.
  • Maak de dienst (en preek) toegankelijk: zorg voor herkenbare en pakkende verhalen en voorbeelden. Idee: aanbieden dat het verhaal/ de preek per e-mail wordt toegestuurd.
  • Leg een lijst achterin de kerk of een kaart op de stoelen waarop mensen hun gegevens kunnen achterlaten als ze dat willen. Een goede mogelijkheid om nog eens contact te leggen.
  • Zet in ieder geval een e-mailadres en/of telefoonnummer op de liturgie, voor als mensen nog eens door willen praten.
  • Schenk Glühwein en/of chocolademelk na afloop.
  • Loop als gastvrouwen/-heren (en als predikant) herkenbaar en uitnodigend rond, zichtbaar aanspreekbaar.

Orde van dienst
Zorg voor een goed verzorgde orde van dienst waarin alle liederen en lezingen zijn uitgeschreven, met een mooie foto of illustratie. Dat nodigt uit om te bewaren. Geef zo mogelijk een uitnodiging voor een laagdrempelig vervolg: een thema-avond over verlangen en geluk bijvoorbeeld, of een oriëntatiecursus christelijke geloof, of iets anders wat past in het programma van de gemeente.

En dan: countdown to Christmas

De Nieuwe Kerk in Utrecht hing vorig jaar een elektronisch aftelbord voor de kerk waarop te lezen was hoeveel dagen, uren, minuten en seconden het nog duurde tot de kerstnachtdienst plaats zou vinden.