Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Idee

Suggesties rond #nietalleen

Pijl naar links Ideeënbank
 1. Er komt een kerstcampagne: je bent met kerst #nietalleen. Daarvoor komt materiaal beschikbaar: een wikkel die u als kerk om een kaars of waxinelichtje kan doen. Deze kunt u dan uitdelen aan mensen die wel wat aandacht kunnen gebruiken. 

 2. Aandacht voor elkaar: Geef me de 5!
  In Heerenveen heeft de kerk de belactie ‘Geef me er 5!’ opgezet waarin gemeenteleden vijf personen bellen, simpelweg om te vragen hoe het gaat - hoe hun dag er uitziet: contact en uitwisseling. Een uitleg hoe u dit kunt opzetten vindt u hier.

 3. Kunt u de huisarts(en) in de buurt van de kerk vragen om mensen door te verwijzen? Zij hebben vaak zicht op wie wat aandacht kan gebruiken. Vraag of zij namen mogen doorgeven, of maak een kaart/A5-foldertje met uw aanbod en een naam met telefoonnummer en waarvoor men bij u terecht kan).

 4. Langs de deuren
  in Amersfoort gaan diakenen en gemeenteleden dit jaar met kerst in groepjes van 3 langs de deuren van die mensen in plaats van de bekende jaarlijkse kerstmaaltijd. Ze zingen een kerstlied bij de voordeur en geven een kerstpakketje aan die mensen. Dit jaar met een kaars: geef licht.

  Wellicht is het mogelijk om namen op te vragen via organisaties die opkomen voor kwetsbaren, zoals bijvoorbeeld de voedselbank? Je kan als diaconie met de voedselbank afspreken dat mensen zich hiervoor kunnen opgeven. Maak een aanmeldformulier waar mensen zelf hun adres kunnen achterlaten, dan is het privacy-proof.

 5. Een andere actie in de wijk/stad organiseren? Een paar tips:
  Doe mee aan de Actie Vakantietas, zorg dat kinderen die in een kwetsbare situatie opgroeien een tas met leuke/nuttige spullen krijgen, waaronder een kaarsje met #jebentnietalleen

  Bespreek met mensen van het buurtteam in welke wijken veel eenzame mensen wonen. In Leeuwarden hebben mensen bij een grote flat waar 900 mensen wonen en waar veel eenzaamheid heerst, aangebeld bij al die mensen, een bloem gegeven. Kun je hier een mooie kerst-actie van maken? Geef al die mensen een lichtje, nodig ze uit op de balkons te staan en zing vanaf de tuin/parkeerplaats met een groep mensen uit de kerk een paar mooie kerstliederen. Wil je hen bemoedigen, of aanbieden dat de kerk er voor hen wil zijn? Doe dan een kaart in de bus en vertel hoe de mensen u kunnen vinden!

 6. Via #nietalleen komen veel individuele hulpvragen vanuit het land binnen. Staat u als kerk/diaken al op de lijst, kunnen wij deze vragen naar u doorverwijzen? Meld u aan!

 7. Hoe kunt u als diaken mensen uit de kerk betrekken? U hoeft het niet allemaal zelf te doen. Zijn er mensen in de kerk die graag iets voor een ander doen? Is er nog een jongerengroep in beeld, kunnen zij meedoen? Kunt u een lijst maken met mensen die wel eens een boodschapje willen doen of een praatje maken?  Alleen samen krijgen we corona eronder, zegt de overheid steeds. Samen kunnen we ook van betekenis zijn voor anderen.

 8. Bemoediging
  De kerken in Dordrecht nemen bemoedigende boodschappen op voor de inwoners. Via TV Dordt worden deze uitgezonden: Graag willen we een lichtpuntje voor u zijn, u aan het denken zetten, opbeuren en voor u klaarstaan.”

  U kunt dit natuurlijk ook op een andere manier vormgeven: plaats een bemoedigende boodschap in de lokale krant, in het buurtkrantje of hang een poster op het raam van de kerk en/of bij de supermarkt.

Bekijk ook

Gerelateerde ideeën