Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Idee

Zelf kaarsen maken

Pijl naar links Ideeënbank

Wat is er nu leuker om in de dagen naar Kerst toe zelf kaarsen te maken, in plaats van weer een pak waxinelichtjes ergens te kopen. En het is nog eens heel makkelijk ook. Bovendien is het een mooie manier om oude kaarsen, die je verder niet meer kunt gebruiken, een tweede leven te geven. 

Wat heb je nodig?

  • Kaarsvet - denk aan oude stompen van kaarsen, kaarsen die krom zijn getrokken of andere resten van kaarsen. Waxinelichtjes branden op, dus daar zul je niet zoveel aan hebben. Met de resten van een paar stevige stompkaarsen kom je al een heel eind. Verwijder de zwarte resten, zodat je schoon kaarsvet hebt. 
  • Lonten voor kaarsen - op internet vind je volop websites waar je voor weinig geld lonten kunt bestellen. Als je lonten op maat bestelt, bedenk dan hoe lang je kaarsen straks gaan worden en zorg dat de lonten een paar centimeter langer zijn. 
  • Mallen - hier ga je de kaarsen in maken. Dat kan van alles zijn. Denk aan waxinelichthouders, waar je nu een vaste kaars in gaat maken. Maar ook een maatschep kan, als je bijvoorbeeld drijfkaarsen wilt maken. Wil je een rustieke kaars maken, gebruik dan toiletrollen. Zie de tips hieronder. 
  • Satéprikkers - hier ga je straks de lonten mee vastzetten. 

Wat ga je doen?

  • Verwarm de restjes kaarsvet au bain marie. Zorg dat je vooraf oude lonten en zwarte stukjes hebt verwijderd.
  • Zet de lonten in de mal en giet voorzichtig het kaarsvet erbij, tot bijna de hoogte dat je de kaars wilt hebben. Hou de lont vast terwijl je het kaarsvet giet. Na 1 à 2 minuten is het kaarsvet voldoende gestold en kun je de lont loslaten. Klem de lont nu vast tussen twee sateprikkers die je over de mal legt. 
  • Na een paar uur kan het zijn dat er een kuiltje in het kaarsvet zit. Vul dit voorzichtig op met warm kaarsvet en doe er gelijk een klein laagje bovenop, zodat je een mooie, egale bovenkant krijgt. 

Rustieke kaarsen

Door toiletrollen te gebruiken krijg je mooie, rustieke kaarsen. Let wel op. Wat niet werkt is zomaar kaarsvet in een toiletrol gieten, dat loopt er onderaan zo weer uit. Tape van tevoren met breed tape de toiletrol in, aan de onderkant en aan de zijkant. Zorg dat je een plat stuk ijs hebt waar je de toiletrol op zet als je het kaarsvet erin doet. Zo koelt het snel af en zal het niet gaan lekken. Zet ook hier de lont vast tussen twee sateprikkers die je dwars op de toiletrol legt.

Geef licht!

Hoe meer kaarsen je maakt, hoe leuker natuurlijk. Vraag anderen om oude kaarsen, zodat je voldoende hebt voor meer kaarsen. Heb je er genoeg? Verkoop de kaarsen dan voor een goed doel, zoals het Kerk in Actie-project voor vluchtelingenkinderen op Lesbos

In onderstaand filmpje ziet u hoe het werkt:

Bekijk ook

Gerelateerde ideeën