Bij het liedboek
Hoe vind je een lied uit het Liedboek voor de kerken (1973) terug in het Liedboek (2013)? Of andersom? Daarvoor zijn verschillende ‘omnummertabellen’ of ‘transponeringstabellen’ in omloop. Ook kun je de herkomst van een lied achterhalen of wijzigingen in tekst en melodie op het spoor komen:
- Transponeringstabel Liedboek 2013 naar Liedboek 1973.
- Transponeringstabel Liedboek 1973 naar Liedboek 2013.
- Website: Wegwijzer voor het Liedboek 2013.
Lied van de week
Voor elke zondag wordt een ‘lied van de week’ gekozen, door de redacties van De Eerste Dag en Kind op Zondag. Zo wordt elke week een minder bekend lied uit het Liedboek geïntroduceerd. Bij elk lied van de week wordt een toelichting geschreven, als een eerste kennismaking met het lied. Deze tekst kan vrij worden gebruikt in liturgie, zondagsbrief, kerkblad of op de website, mits onder vermelding van auteur (Pieter Endedijk) en bron (www.kerklied.net).
Liturgievernieuwing: kerkliederen
De database van Liturgievernieuwing bevat gegevens van kerkliederen van een groot aantal binnenlandse en buitenlandse liedbundels. De gegevens zijn bestemd voor de liturgische praktijk, zodat een predikant of kerkmusicus eenvoudig liederen kan kiezen voor een bepaalde gelegenheid of bij een bepaald bijbelgedeelte. Daarnaast wil deze database ook dienstbaar zijn aan de hymnoloog die gegevens zoekt over bepaalde liederen, bijvoorbeeld voorkomende vertalingen van een lied. Liturgievernieuwing is een project van de Vrije Universiteit Amsterdam.
>Bezoek de database kerkliederen van Liturgievernieuwing
Website:Wegwijzer voor het Liedboek 2013
Huis van de Kerkmuziek
In het platform Huis van de Kerkmuziek werkt de Protestantse kerk samen met allerlei andere organisaties die actief zijn op het terrein van de kerkmuziek. Deze hebben stuk voor stuk hun eigen achtergrond, een specifiek aandachtsveld, een eigen kerkelijke of liturgische context. In het Huis van de Kerkmuziek werken deze organisaties samen: zij inspireren elkaar en ontplooien nieuwe initiatieven.