Doorgaan naar hoofdinhoud

Workshops

Op vrijdagmiddag, zaterdagochtend en zaterdagmiddag is er een keuzeprogramma. Je kunt dan kiezen uit verschillende workshops; van superactief tot meer verdiepend. LET OP: je hoeft vooraf nog geen keuze te maken, dat kan ter plekke. Hieronder alvast een beeld van de workshops die je kunt verwachten.

Direct aanmelden Veelgestelde vragen

Bijbelverhalen de kliederkerk way! - met Martyn Payne

Hoe kun je ieders aandacht bij de viering vasthouden? Hoe betrek je de jongste en de oudste bij het verhaal? Hoe kun je de Bijbel tot leven brengen voor degenen die de verhalen misschien kennen en de velen die dat niet doen? In deze workshop krijg je tips en technieken voor het delen van Bijbelverhalen op een intergenerationele manier, met tal van praktische ideeën en een kans om deel te nemen! Laten we samen de Bijbel verkennen!
Let op: deze workshop is in het Engels. 

Hoe maak je een goed kliederkerkprogramma? 

In deze workshop leer je hoe je als team zélf goed een inhoudelijk en veelzijdig programma kunt maken. Samen ontdekken, samen vieren én samen eten vanuit een doordachte basis. Je maakt kennis met een handig ontwerpschema en oefent om deze in je eigen kliederkerk te
gebruiken.

Houd het vol als team

Met een klein groepje vrijwilligers hebben we een mooie kliederkerk opgezet. Maar… blijven deze mensen de kliederkerk dragen? Laat je inspireren door ervaringen uit het bisdom van 's-Hertogenborsch. In het Familiepastoraat van het bisdom is veel aandacht voor de opstart en voortzetting van een kliederkerk samen met de gezinnen, in plaats van vóór de gezinnen. Op een speelse, creatieve manier ontdek je hoe je dit in je eigen context kunt toepassen. 

Kliederkerk in het wild

We gaan naar buiten! Met de neus in de wind en de voeten in de aarde. Heerlijk om even niet stil te zitten en actief op onderzoek uit te gaan. Je verwonderen over de schepping, ontdekken wat je buiten kunt ervaren van God en geloof en hoe je, binnen en buiten, goed kan zorgen voor de aarde en jezelf. Vind jij oog en hart voor de schepping ook belangrijk in jouw kliederkerk? Maak in deze workshop kennis met kliederkerk in de buitenlucht.

Young Leaders 1: Hoe geef je tieners een plek in je kliederkerk?

Kleine kinderen worden groot, ook in je kliederkerk. Hoe kun je tieners een volwaardige plek geven binnen je kliederkerk(team)? Niet door ze een taakje te geven, maar door ze echt mee te laten doen? Met ervaringen uit Waalwijk en Engelen ga je in deze workshop uitvinden hoe je jouw tieners kunt blijven betrekken.

Young Leaders 2: Kliederkerk(workshop) voor tieners

Voel je je eigenlijk te oud voor de kliederkerk? Dan ben je juist nodig! Want jij kunt jouw kliederkerk beter maken. Jij weet beter dan de leiding wat kinderen leuk vinden. Je hebt vast mooie ideeën. Maar hoe maak je daar een onvergetelijke kliederkerk van? Wij geven je tips&tricks.
Let op: alleen voor tieners!

Kliederen met liederen - met Marcel en Lydia

Zing en dans mee met Marcel en Lydia Zimmer. Tijdens deze workshop laat dit bekende christelijke zangduo je aan de hand van verschillende liederen zien, horen en beleven hoe je op een interactieve manier muziek kunt gebruiken tijdens een kliederkerk. 

Goede buur

Elke kliederkerk geeft vorm aan gastvrijheid. Je eet samen en bent verwelkomend voor de mensen die nieuw zijn. Toch kan het best een uitdaging zijn om voor iedereen gastvrij te zijn: hoe zorg je dat mensen zonder kerkelijke achtergrond, vanuit een andere cultuur of met een andere sociale achtergrond zich ook op hun plek voelen? Door kliederkerk te zijn mét de buurt! In deze workshop ga je daarmee aan de slag.

De kracht van beelden

Hoe duidelijker je stijl, hoe sneller mensen een foto van jouw kliederkerk zullen herkennen. In deze workshop delen Amber de Jong (animator én vrijwilliger Kliederkerk Rhenen) en Anneloes van ‘t Hof (communicatieadviseur Protestantse Kerk in Nederland) hun tips en tricks en ontdek je zelf hoe je aansprekend beeld kunt maken, gewoon op je telefoon, zonder fancy camera!

Let op: Voor deze workshop heb je een opgeladen telefoon nodig met voldoende geheugen. Om tijd te besparen is het handig als je van tevoren de (gratis) apps Canva en PicCollage op je telefoon installeert. Verder is het leuk als je een paar foto's van jouw kliederkerk op je telefoon hebt staan, maar het is niet verplicht.

Geloof in je Kliederkerk

Wie de voorbereiding van een kliederkerk start met het gezamenlijk geloofsgesprek, weet dat er meer diepgang komt in de werkvormen en de viering. Ook kan dit helpen om tijdens de verschillende ontdekplekken het gesprek met de deelnemers te voeren. Maar hoe doe je dat precies, het geloofsgesprek aangaan? Wat heb je daarvoor nodig?  In deze workshop leer je naast lef krijgen om dat te doen ook enkele handvatten om het gesprek te voeren.

Denk GROOT!

Dit is een workshop voor doeners! Buiten in een tent ga je aan aan de hand van Bijbelverhalen en een lijst met ideeën aan de slag met allerlei materiaal. Denk aan een ruimte vol met dozen, afval, ballen, pionnen, timmermateriaal etc. Zo ontdek je al doende hoe je jouw kliederkerk inspirerend maakt voor kinderen en volwassenen met verschillende interesses en leerstijlen.

Direct aanmelden Veelgestelde vragen

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Protestantse Kerk