Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

10 best gelezen artikelen 2022: consistoriegebed, situatie in Oekraïne en de taken van…

Zowel de actualiteit als het reilen en zeilen van de kerk interesseert de lezer van protestantsekerk.nl. In onderstaand overzicht de top 10 van best gelezen berichten uit het afgelopen jaar.

 1. Dit jaar is de serie ‘Orde van dienst’ gestart. Prof. dr. Marcel Barnard en drie voorgangers vertellen over een element van de orde van dienst. De serie trapte af met het consistoriegebed. Het is het hele jaar met stip op 1 blijven staan. Sterker nog: het artikel dat verwijst naar voorbeelden van consistoriegebeden verschijnt iedere zaterdag weer in de best gelezen berichten. Een ouderling van dienst op zoek naar inspiratie? Lees dit artikel:
 2. Ook wordt blijkbaar veel gezocht naar openingen voor vergaderingen. Blijkbaar is er veel behoefte aan dit soort inspiratie. Daarom wordt er in 2023 voortaan in iedere nieuwsbrief een nieuwe opening gedeeld. Dit artikeltje verwijst naar een aantal suggesties:

 3. Ook dit artikel staat al jaren in de top tien. Een handig overzicht voor gemeenten die dit leesrooster willen volgen. Toevallig zijn deze week ook nog de liturgische kleuren aan het rooster toegevoegd:

 4. Dit jaar stond en staat in het teken van de oorlog in Oekraïne. De kerk liet zich onmiddellijk van haar diaconale kant zien. Binnen no time stonden kerken klaar om vluchtelingen op te vangen. Goede ideeën en handige tips worden in dit artikel gedeeld:

   

 5. Bid en werk. Het één kan niet zonder het ander. Als je om woorden verlegen zit, is een voorbeeldgebed behulpzaam:

   

 6. Dit artikel werd geschreven in coronatijd om gemeenten te helpen hoe ze hun kerkdiensten online kunnen uitzenden. Opvallend is echter dat ook dit artikel ieder weekend weer in de top tien staat. Ook nu de kerkdiensten weer fysiek georganiseerd worden. De redactie vermoedt dat dit mensen zijn die zoeken hoe ze online een kerkdienst kunnen volgen. Die informatie is in de loop van het jaar aan dit artikel toegevoegd:

   

 7. Een in het oog springende kop die ook wat verontwaardigde mails opleverde. Natuurlijk heeft deze gemeente de mensen niet zomaar ‘vervangen’. Dat is in goed overleg gegaan. Het is een bijzonder voorbeeld van een gemeente die ‘jonge’ generaties zeer serieus neemt:

   

 8. Nog een verhaal dat tot de verbeelding spreekt. Een gemeente die geen kinderen meer in de kerk had en daarom bewust de kinderen in het dorp opzocht. Daaruit ontstond de kindercarrousel. Een inspirerend voorbeeld voor anderen wellicht:

   

 9. Halverwege het jaar is de serie ‘Wat zijn de taken van…’ gestart. Dat was een gouden greep. Blijkbaar is er behoefte om goed te begrijpen wat een bepaalde rol wel of niet inhoudt. De reacties op deze serie zijn zeer positief. Gemeenten die op basis hiervan hun vacatureteksten schrijven, gemeenteleden die op basis hiervan het ambt accepteren en mensen die aangeven het prettig te vinden precies te begrijpen wat hun rol inhoudt:

   

 10. In 2022 zijn alle rollen in de kerkenraad beschreven. Naast de voorzitter is het artikel over de taak van een diaken zeer populair. Hoewel de meest recente, over de ouderling, zeer snel stijgt in de statistieken. In 2023 gaat de serie door over andere rollen en taken in de kerk.
  Wat zijn de taken van een diaken?

  Wat zijn de taken van een diaken?

Iets gemist? Laat het ons weten!

Is er een onderwerp waarvan je gehoopt had dat de Protestantse Kerk er over zou schrijven, maar niet gedaan heeft? Laat het ons weten via tips@protestantsekerk.nl. Misschien pakken we het in het nieuwe jaar dan op.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)