Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

10 x materiaal voor kinder- en jeugdwerk

Op zoek naar ideeën, werkvormen, materialen of spellen voor de kindernevendienst of zondagsschool? Deze sites bieden inspiratie.

Bijbel Basics

Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap biedt de methode ‘Bijbel Basics’. Deze methode stelt zowel de Bijbel als het kind centraal. Bijbel Basics blijft dicht bij de bijbelverhalen, en biedt extra informatie aan bij de verhalen en bij de tijd en omgeving van de Bijbel. Het materiaal van Bijbel Basics is zo opgebouwd dat het geschikt is voor gebruik in zowel kleine als grote groepen. 

Creatief Kinderwerk

Site met 1400 ideeën voor geloofsopvoeding op school en in de kerk. De site is een initiatief van Matthijs en Lindsey Vlaardingerbroek. Matthijs is al bijna 30 jaar betrokken bij christelijk kinderwerk en heeft in al die jaren een heel archief aan creatieve ideeën verzameld. Vanuit een verlangen om deze ideeën met andere kinderwerkers te delen, is Creatief Kinderwerk ontstaan. 

HGBJ

De HGJB is een vereniging van gemeenten en jeugdclubs binnen de Protestantse Kerk die, staande in de hervormd-gereformeerde traditie, jongeren van de gemeente bij Christus wil brengen, opdat ze Hem leren kennen, vertrouwen en navolgen. De bond biedt kant-en-klare methoden voor kinderen, tieners en jongeren. Met doordachte inhoud, creatieve werkvormen en ideeën.

GodlyPlay

GodlyPlay biedt kinderen een programma waarmee ze hun eigen spiritualiteit en geloofsleven kunnen ontwikkelen. Ze horen niet alleen de verhalen met hun oren, ook de andere zintuigen doen mee: zien, voelen en ruiken. Kinderen leren de wereld kennen door spel en spelen, ook de wereld van de verhalen van Bijbel en kerk. 

Kerk op schoot

Sprankelende, belevingsgerichte diensten voor kinderen van 0 tot 4 jaar, dat is het doel van kerk op schoot. Tijdens deze diensten beleven baby’s, peuters én hun (groot)ouders/verzorgers een bijbelverhaal met alle zintuigen. Ze vertellen het verhaal, afgewisseld met veel liedjes (op bekende peutermelodieën) en belevingsgerichte activiteiten. 

Kind op zondag

Kind op Zondag helpt ouders, kindernevendienstleiders, jeugdwerkers en predikanten om de bijbelse verhalen met kinderen te delen. Voor elke week is er een nieuw bijbelverhaal met werkvormen, liedjes, gebeden en andere activiteiten. Ook biedt het nieuwe, verrassende vormen om met kinderen het leven te vieren.

Kindernevendienstweblog

Op deze kindernevendienstweblog van Andrea van Boven staan allerlei ideeën over het vertellen van bijbelverhalen aan kinderen tijdens de kindernevendienst. Zo zijn er diverse spiegelverhalen bij de Bijbel te vinden. Andrea verzamelt ook ideeën van andere websites. 

Niet te geloven

Femke Bosmans is leerkracht van groep 7 en 8. Daarnaast ontwikkelt ze lesmateriaal voor de bovenbouw van het basisonderwijs. Haar missie is om kinderen op een laagdrempelige en creatieve manier met bijbelverhalen kennis te laten maken. Dit doet ze met haar project ‘Niet te geloven’. Elke les bestaat uit een bijbelverhaal en 7 tot 12 verwerkingsvormen. 

Vertel het maar

Voor iedere zondag ontwikkelt de stichting ‘Vertel het maar’ bijbelmateriaal, bestaande uit bijbelverhalen en -verwerkingen, en liedsuggesties met achtergrondinformatie, thema’s en doelen. Het materiaal is geschikt voor meerdere leeftijdsniveaus: kleuters, midden- en bovenbouw, en jongeren. ‘Vertel het maar’ sluit aan bij ‘In Orde’, het oecumenisch rooster en volgt de gang van het kerkelijk jaar.

Werkvormendatabase Jong Protestant

Honderden ideeën rond diverse thema’s voor alle leeftijden. Van het opzetten van een escaperoom tot een volledige catechesemethode. Zie de werkvormendatabase van Jong Protestant.

Fotograaf: Alieke Eising

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)