Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Adventskalender 2023: ‘Het verhaal doorgeven over God die dichtbij komt’

‘Ga mee, op de weg van vrede en recht’ is een weekthema in de adventskalender 2023. Advent laat ons de urgentie voelen om die weg te gaan, vindt auteur ds. Helmert-Jan van Maanen. “De Heer komt eraan, God komt dichtbij.” 

De boodschap van Advent is even urgent als positief. Dat is de ervaring van ds. Helmert-Jan van Maanen, predikant van de Protestantse Gemeente Lopik. “God komt eraan, Christus verschijnt. Oude beloften worden werkelijkheid. Maar ook: deze wereld ligt niet op koers en moet veranderen.” Daarom roepen de profeten op tot actie, benoemt Van Maanen in zijn adventsteksten. “Bereid de weg van de Heer, klinkt het in de woestijn van Judea. Als wij de urgentie en positiviteit van Advent voelen, komen we ook nu in actie.” 

Met Kerst komt God dicht bij mensen. Wat zegt dit u persoonlijk? 

“De boodschap van Kerst geeft hoop! In het geloof vind ik dat een belangrijk woord. Het ligt dicht aan tegen een belofte: er is iets dat er nog niet is, maar wel komt. Dat motiveert en helpt om in het heden onderweg te zijn. De belofte van Kerst geeft richting aan deze wereld en aan mensen.”

Kunnen wij het licht van Kerst doorgeven?

“Jazeker! Het zou hopeloos zijn als we dat niet kunnen. Met Kerst kun je het verhaal doorgeven over God die dichtbij komt, over een belofte voor de toekomst. Sommige kleine dingen die je doet, worden dan ineens heel groot. Koken voor iemand die het nodig heeft bijvoorbeeld. De wereld staat in brand en wij brengen een pannetje soep naar iemand. Dat is eigenlijk pas echt iets groots.” 

Hoe kan de kerk de woorden ‘vrede op aarde’ zichtbaar maken in de eigen buurt?

“Vrede betekent voor mij dat je probeert problemen als ruzie en eenzaamheid te verminderen en op te lossen. Dat doen we al, maar er is nog veel werk te verrichten. Als ik verhalen hoor van mensen in de kerk die mooie dingen voor elkaar doen, vervult me dat met trots. Maar er gaat ook meer dan genoeg mis. We moeten ook voorzichtig en bescheiden blijven.” 

 

In uw vorige gemeente IJsselmuiden ving de kerk veel gevluchte Oekraïners op. Ook in de gemeente Lopik wordt dit gedaan. Waarom is het belangrijk dat de kerk in actie komt?

“God zorgt voor mensen, ook als ze op de vlucht moeten. Maar de hulp wordt uitgevoerd door mensen, in zijn naam. Ieder mens is waardevol. Daarom moet je omzien naar mensen in nood, de ander is niet minder dan jezelf. Het verhaal van Kerst geeft dat extra betekenis. Jozef en Maria moesten ook met baby Jezus op de vlucht naar Egypte. Zij vonden daar een veilige plek. Jezus werd zelf ook vluchteling.” 

Bestel de adventskalender 2023

De adventskalender van de Protestantse Kerk sluit aan bij het jaarthema ‘Ga mee! Samen getuigen van geloof, hoop en liefde’. Voor elke dag is er een korte overdenking bij een bijbeltekst, aangevuld met gebeden, liederen en gespreksvragen. Wil je de kalender uitdelen in je gemeente? Vanaf 2 of meer exemplaren kost de kalender 1 euro per stuk. Bestel de exemplaren tijdig via petrus.protestantsekerk.nl/kalenderbestellen of abonneer op de online versie. 

Bestel de adventskalender 2023

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)