Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Avondklok: download hier een verklaring voor noodzakelijke kerkelijke activiteiten

De overheid heeft een avondklok afgekondigd met ingang van zaterdag 23 januari 2021. De avondklok geldt van 21.00 uur tot 4.30 uur. Predikanten en kerkelijk werkers die tijdens de avondklok-periode noodzakelijke kerkelijke activiteiten buitenshuis verrichten, kunnen dat doen indien zij een eigen verklaring in combinatie met een werkgeversverklaring op zak hebben.

Hieronder een format voor een werkgeversverklaring Protestantse Kerk voor predikanten en kerkelijk werkers:


Andere kerkelijke medewerkers die tijdens de avondklok-periode een urgente taak te vervullen hebben, die niet tot de volgende dag kan worden uitgesteld (bijv. in het kader van diaconale urgente situaties), hoeven alleen een eigen verklaring in te vullen. 

De werkgeversverklaring mag voor een langere periode worden afgegeven. De eigen verklaring moet per situatie opnieuw worden ingevuld. Een format voor een eigen verklaring is te downloaden via de site van de Rijksoverheid.

Alhoewel er binnen gemeenten van de Protestantse Kerk over het algemeen geen sprake is van een werkgever/werknemers situatie, wordt in deze uitzonderlijke situatie het woord ‘werkgeverschap’ functioneel opgevat. (Voor kerkelijk werkers, kosters en organisten met een arbeidscontract geldt dat er wel sprake is van een werkgever/werknemers situatie.) 

Het is aan de kerkenraad, als ware zij een werkgever, de afweging te maken wat noodzakelijke en dus urgente werkzaamheden zijn die geen uitstel dulden. Te denken valt aan: 

  • Digitale avonddiensten
  • Crisispastoraat 
  • Voorbereidingen uitvaarten

De avondklok geldt t/m maandag15 maart 2021 04.30 uur.

Foto: Bonifatiuskerk in Vries (Flickr.com / Jan Ubels)