Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Bijbelkring of gespreksgroepen in coronatijd - ideeën uit het land

Ondanks alle beperkingen lijken veel gemeenten toch een vorm te hebben gevonden om catechese, gespreks- en bijbelkringen door te laten gaan. Een aantal voorbeelden uit het land op een rijtje.

Hervormde Gemeente Monster

Ds. Tekelenburg: "Bij ons doen ze het wel zo dat de kringleden zich over de huizen verdelen. Twee mensen komen bij 1 persoon of een stel. De inleiding wordt via Zoom besproken. De gespreksvragen vervolgens per huis, dus met 3 of 4. Dan nog een gezamenlijke afsluiting van de hele kring weer via Zoom. Je kunt kiezen telkens dezelfde mensen bij elkaar of dat rouleren. Het bevalt goed."

(Dit heeft Ds. Tekelenburg ons laten weten voordat de nieuwe richtlijn ‘maximaal 1 bezoeker’ werd afgekondigd. Hopelijk is bovenstaande vorm binnenkort weer mogelijk.)

Witte Kerk Nieuw-Vennep

Ds. Arjan Berensen: "In de Witte Kerk - Nieuw-Vennep hebben we elke maand op zondagavond een Daniel-sessie: de predikant beantwoord vragen uit de kringen en spreekt de bijbelhoofdstukken voor de komende 2 kringavonden door. Die laatste worden ook als filmpjes op LichtendLicht.nl gezet en goedbekeken (ook door kerkleden elders die ook dit materiaal van het Evangelisch Werkverband - EW gebruiken). Sinds de lockdown is een deel van de kringen doorgegaan via Zoom, een ander deel van de kringleden zet de gesprekken voort in hun gezin of als persoonlijke bijbelstudie, waarbij de verbinding met elkaar o.a. wordt vastgehouden via de nieuwe app van Donkey Mobile."

Hervormde Gemeente Rijssen

De Hervormde Gemeente Rijsssen heeft er voor gekozen om de voorbereide avonden van de Oriëntatiebijbelkring te gaan opnemen en deze te delen met de deelnemers. Op deze manier zijn de opnamens ook beschikbaar voor andere geïnteresseerden. Bekijk alle opnames van de Oriëntatiebijbelkring terug.

Hervormde Gemeente Andel

Martin de Groot: "Toen door de coronacrisis verschillende activiteiten van de kerk werden afgelast, bedacht ik me dat wat op het werk kan, óók in de kerk kan: videoconferencing. Veel mensen zijn er nog wat onwennig over, maar stappen nu toch over. Tieners zijn juist ín voor nieuwe dingen."

 

Protestantse gemeente te Britsum-Koarnjum-Jelsum

Jacoba: "Wij schrijven allemaal een brief. De inhoud van de brief gaat over iets wat je met elkaar hebt afgesproken. In ons geval: de waan van de dag, hoe gaat het met je en dit houdt mij bezig. De brief rouleert volgens een vaste route. Allemaal reageren we op de inhoud. Na 4 weken krijg je je eigen brief weer terug met de reacties. Prachtig leesvoer en we sluiten af met een online ontmoeting waarin we kunnen reageren n.a.v. onze brieven."

En er wordt wat af gezoomd…

Elly Linger: “Via Zoom kan dat zo vaak als je wilt. Wij hebben er hier al een paar maanden ervaring mee.” 

Antonette de Vries: “Wij houden online bijbelkring. In het begin was het voor een aantal kringleden wel wennen en stonden er een paar wat afwijzend tegenover. Toch houden we elke maand kring en concludeerden gisteravond dat het heel goed is om toch op deze manier met elkaar verbonden te zijn en inhoudelijk het gesprek met elkaar te voeren.

Nieske Selles ten Brinke: “Wij houden iedere drie weken bijbelkring via zoom. Het was even wennen, maar nu heel fijn dat het zo kan!”