Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Bijzondere programma’s in tuin van kerken op Floriade

Met het project Fruitfulcity hebben Almeerse kerken een eigen plek op de Floriade in Almere. In hun tuin vol planten en kruiden en in de Tiny Church is van alles over spiritualiteit en duurzaamheid te zien en beleven. Daarnaast zijn er workshops en ontmoetingen waaraan iedereen kan deelnemen. De komende maanden staan er nog tal van activiteiten op stapel.  

Vruchten van de Geest

Van protestantse gemeenten tot schoolklassen: vanuit het hele land komt men een kijkje nemen in de tuin en kerk van Fruitfulcity. Met dit project vragen de kerken van Almere aandacht voor de pracht van de natuur en voor de zorg voor de aarde. In de tuin zijn allerlei planten en kruiden te zien en te ruiken en kunnen bovendien prachtige kunstwerken over de 12 vruchten van de Geest worden bewonderd. Bij deze kunstwerken is een vragenlijst over duurzaamheid beschikbaar. De vrijwilligers in de Tiny Church kunnen de vragenlijst, net als de duurzame bucketlist-poster, meegeven. Op de poster staan suggesties om duurzamer te leven. 

In de Tiny Church leiden voorgangers uit Almere op de zondagen rond 12.00 uur een korte viering, waarin iedere week een andere vrucht van de Geest wordt behandeld. Een schema hiervan is te vinden in de online agenda van Fruitfulcity. 

Bijzonder programma

De komende weken staat het programma van Fruitfulcity bol van de activiteiten: 

  • 15 juli om 13.30 uur komt verhalenverteller Kees Posthumus in de Tiny Church scheppingsverhalen vertellen. Elke 10 minuten vertelt hij een ander verhaal. Onlangs verscheen zijn nieuwe boek 'Geloof en een hoop zonnepanelen'.  
  • 16 juli om 12.00 uur geeft Gonda Kaai uit Zaandam op haar troubadourharp een mini-concert in de tuin. Haar thema is ‘Vruchten van de Geest’
  • 21 juli, 2, 18, 30 augustus, 15 en 27 september om 13.00 uur vinden de meditatieve wandelingen door het oerbos van de Floriade o.l.v. twee teamleden van Nijkleaster uit Friesland plaats. De wandeling begint met een stilteviering van 10 minuten, met muziek en duurt ongeveer 35 minuten. Aanmelden voor de wandeling kan bij f_t_jdanenberg@hotmail.com
  • 22 juli ‘s ochtends komt de bloemschikgroep van Lisette Wagenaars de nieuwe bloemschikking plaatsen, op 29 juli ‘s ochtends neemt Ineke Wielhouwer uit Ede dat voor haar rekening. Elke vrijdag wordt een nieuwe bloemschikking geplaatst.
  • Op 2 en 8 september presenteert Corinne Groenendijk haar nieuwe boek ‘VerduurSamen met Franciscus’. Op 2 september vertelt Corinne over de franciscaanse leefstijl, meditatieve en duurzame oefeningen, het verhaal van Franciscus en de wolf en leidt zij een stiltewandeling, op 8 september presenteert ze de workshop ‘Vreugdevol verduurzamen’ met teksten van Clara van Assisi en laat ze zien hoe je een bloemenmandala maakt. 
  • 10 september om 11.00 en 14.00 uur geeft Marjolein Tiemens-Hulscher een inleiding over de spiritualiteit van Franciscus van Assisi en neemt bezoekers mee op een wandeling door de tuin aan de hand van het zonnelied van Franciscus. 
  • 17 september geeft Wim Schippers de lezing 'Boer, eten en leven met ontzag’. Hij geeft handreikingen hoe mensen vorm kunnen geven aan hun verantwoordelijkheid voor de schepping. Lydia Van Maurik en Diana van Veelen uit Almere, ondernemer en boerin van Burgerboerderij Oosterwold, gaan in gesprek over hoe wij andere vormen van samenleven naar bijbels voorbeeld in praktijk kunnen brengen. 
  • 1 oktober om 14.00 uur is er een natuurspeurtocht voor kinderen: "Zo werden de hemel en de aarde gemaakt, en alle prachtige dingen die daarbij horen.” (Genesis 2) 
  • 5 oktober om 14.00 uur 'Driemaal Duurzaam voor kinderen': kinderen leren dat het belangrijk is om duurzaam met Gods natuur om te gaan. Door middel van een excursie gaan we kijken naar deze natuur en leren kinderen dankbaarheid voor hetgene dat ons gegeven is. 
  • 8 oktober houdt het bestuur van het Weilandklooster een viering in de Tiny Church.

Een impressie van de tuin van Fruitfulcity in onderstaand filmpje: 

Kaartjes bestellen

Tot en met zondag 24 juli heeft de Floriade een speciale zomeractie. Wie er gebruik van wil maken, voert in de online ticketshop de actiecode 'FLO22' in. Er verschijnt dan een mogelijkheid om maximaal vier kaartjes te kopen voor 15 euro per stuk. Vervolgens kan een parkeerticket geselecteerd worden voor 0 euro. De voordelige entreekaarten zijn elke dag geldig tot de sluiting van de Floriade op zondag 9 oktober.

Lees ook:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)