Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Bonifatiusfestival: Wat zijn vandaag de dag de uitdagingen voor de dorpskerk?

Wat zijn vandaag de dag de uitdagingen voor de dorpskerk? Deze vraag staat centraal tijdens een symposium op 4 juni in Vries, in het kader van het Bonifatiusfestival. Heeft deze missionaris een les voor kerk-zijn in de 21e eeuw?

Symposium dorpskerk

In het pinksterweekend van 4 tot 6 juni wordt in en rond de dorpskerk in Vries (bij Assen) het Bonifatiusfestival gehouden. Het symposium op zaterdagochtend stelt de vraag of de dorpskerk zich moet laten inspireren door het verleden of er juist van moet leren hoe het niet moet. Heeft Bonifatius actuele betekenis voor kerk-zijn in de 21e eeuw?

Relevant voor dorpskerken

Het Bonifatiusfestival is een samenwerking van de dorpskerk, de burgerlijke gemeente en enkele verenigingen in het dorp. “Het festival is erop gericht om verbinding in het dorp tot stand te brengen”, vertelt dominee Bert Altena van de dorpskerk. “Als kerk willen we er nadrukkelijk zijn, in en met het dorp. Het kerkgebouw is er voor iedereen.”

Het symposium is onderdeel van het festivalprogramma. Bonifatius bracht het evangelie in Noord-Nederland. In zijn spoor stichtten missionarissen kerken. Altena: “Een indrukwekkende historie, maar met een keerzijde: Bonifatius bracht zijn boodschap ‘te vuur en te zwaard’. Het symposium stelt de vraag wat Bonifatius nu nog te zeggen heeft. Wat is de betekenis van het christelijk geloof voor vandaag de dag? Dat is een relevante vraag voor dorpskerken. Hoe verhoud je je tot je omgeving, en hoe ben je daarin aanwezig?”

Sprekers

Sprekers tijdens het symposium zijn Jacobine Gelderloos, dorpskerkenambassadeur voor Noord-Nederland, en Hinne Wagenaar, pionierend predikant van Nijkleaster in Jorwerd.

Gelderloos houdt een lezing over de dorpskerk op het kruispunt tussen verleden en toekomst. Hoe inspireert religieus erfgoed ons vandaag de dag en bevraagt het ons tegelijkertijd? Wagenaar spreekt over ‘Bonifatius: te vuur en te zwaard?’ Is het mogelijk om het vuur vast te houden en het zwaard los te laten? Kunnen we van Bonifatius misschien leren hoe het niet moet?

Bonifatiuspassie

Na de lezingen is er ruime gelegenheid voor discussie en gesprek. Aansluitend is er exclusief voor de deelnemers aan het symposium een uitvoering van de Bonifatius Passie, waarin het leven van Bonifatius op een poëtische wijze wordt weergegeven. Het symposium wordt afgesloten met een uitgebreide lunch. Wie dat wil, kan daarna aan andere onderdelen van het festivalprogramma meedoen.

Meer informatie en aanmelden

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)