Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Brochure Symbolisch Bloemschikken Advent & Kerst 2021 nu beschikbaar

Wilt u uw gemeente op een inspirerende, verrassende en creatieve manier betrekken bij het thema van de komende advents- en kerstperiode ‘In een ander licht’? Download dan de brochure ‘Symbolisch bloemschikken Advent & Kerst’ en maak iedere week een stralende schikking die aansluit bij de Lucas-lezingen uit het oecumenisch leesrooster. 

Een nieuw licht

“In deze lezingen uit Lucas staat het licht centraal”, vertelt Hanneke Maassen, lid van de Ontwerpgroep Symbolisch Schikken, die de bloemschikkingen heeft ontworpen en gemaakt. “De lezingen beginnen met de aankondiging van de geboorte van Johannes de Doper. Bij die aankondiging wordt door de engel aangegeven dat Johannes een bijzonder leven zal hebben, een wegbereider zal zijn voor Jezus. Alles komt in de toekomst van dit kind in een ander licht te staan. In de bloemschiksuggesties hebben we ervoor gekozen het beeld van de zon te gebruiken. De zon die iedere morgen opkomt en alles weer in een nieuw licht zet. In het begin van de adventstijd is de zon nog ijl. Alsof er een ochtendmist hangt. Met Kerst zal de zon in volle glorie stralen! Bij de zon worden steeds enkele symbolische voorwerpen of kleuren geplaatst om aan te sluiten bij de lezing van de zondag, bijvoorbeeld een vrucht, een jakobsschelp met een waxinelichtje of een gevlochten brood.”

Meditatieve tekst voor iedere zondag

In de brochure staan duidelijke foto’s en werkbeschrijvingen waarmee u de schikkingen zelf kunt maken. “Bij iedere zondag staat ook de tekst uit het leesrooster vermeld,” licht Maassen toe, “met een korte uitleg en enkele kernwoorden die aangeven wat de schikking verbeeldt. Daarnaast leggen we per schikking uit welke materialen gebruikt kunnen worden en welke symbolische expressie passend is. Ook is voor iedere zondag een meditatieve tekst toegevoegd, bijvoorbeeld om te gebruiken in nieuwsbrieven of om te lezen tijdens de eredienst.” 

Symbolische bloemschikking roept emotie op

Maassen benadrukt dat de beschrijvingen in de brochure suggesties zijn, die ruimte laten voor eigen invulling. “We krijgen regelmatig vragen welke symbolische betekenis een specifiek detail in een bloemschiksuggestie heeft. De symboliek die we verbeelden gaat over de grote lijn in een verhaal of verhalenreeks. De verbeelding zorgt voor een zintuiglijke ervaring bij de kijkers en roept een emotie op zoals mooi of lelijk, verwondering, of het roept vragen op. Niet alle details in een schikking vragen om een verklaring. We roepen mensen die de brochure gebruiken op om vooral hun expressie te gebruiken in het maken van de schikkingen.”

Tip: Deel foto’s van uw schikkingen via social media met de hashtag  #symbolischbloemschikken en bekijk via dezelfde hashtag foto’s vanuit andere gemeenten. 

De brochure ‘Symbolische bloemschikkingen Advent & Kerst 2021’ is gratis aan te vragen via protestantsekerk.nl/bloemschikken.

Vraag de brochure gratis aan