Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Brochure 'Vieren in verscheidenheid'

De brochure ‘Vieren in Verscheidenheid’ is een handreiking voor jeugdleiders, sprekers en voorgangers om met het evangelie aan te sluiten bij verschillende belevingen. Je kunt deze brochure gratis downloaden.

Als je iets te vieren hebt en trakteert, dan hou je rekening met verschillende smaken. In een eerder onderzoek naar ‘vieren met kinderen’ (2019) trekt Lydia van Leersum, studente aan de Protestantse Theologische Universiteit, de conclusie dat er geen voorkeur is voor vieringen die gericht zijn op kinderen en tieners of anderzijds vieren met alle generaties tegelijk. Het speciale in beide situaties is de aandacht voor de behoeften van kinderen, tieners en jongeren. Die aandacht zorgt ervoor dat zij de viering volgen en meedoen. De brochure geeft handvatten om aan te sluiten bij de behoeften per ontwikkelingsfase van peuter tot jongvolwassene.

Naast de verschillen in ontwikkelingsfasen wordt de relatie met God bij tieners en jongeren beïnvloed door hun persoonlijkheid en omstandigheden. Denk aan hun gevoel voor sfeer, taalgevoeligheid, beeldinterpretatie en de omstandigheden waar ze in opgroeien plus het gevoel van vrijheid die ze ervaren. Dit soort persoonlijkheidskenmerken beïnvloeden het geloofsleven van jonge mensen. Om in het vieren aandacht te geven aan verschillende kenmerken, lees je in de brochure een overzicht van zes profielen om bij aan te sluiten.

De tips uit het onderzoek ‘Betrokken bij de preek: jongeren en de preek’ van Nelleke Plomp zijn als bron gebruikt voor deze brochure.

Download de brochure ‘Vieren in verscheidenheid’

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)