Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Collecteer online mee voor vluchtelingenkinderen in Griekenland!

Van 29 november t/m 5 december is de landelijke huis-aan-huiscollecte van Kerk in Actie voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Meer dan 5000 collectanten gaan volgende week hun warme huizen uit en bellen deur voor deur aan  om aandacht te vragen voor de schrijnende situatie van vluchtelingenkinderen in Griekenland. Ook u kunt meedoen met een digitale collectebus! 

Kerk in Actie wil met deze huis-aan-huiscollecte aandacht vragen voor de mensonwaardige en uitzichtloze situatie van veel vluchtelingenkinderen in Griekenland. 

Hachelijke situatie Lesbos

Op het Griekse eiland Lesbos werkt Kerk in Actie samen met partner Borderline Lesvos om vluchtelingen te helpen met eerste levensbehoeften als voedsel, kleding en onderwijs. Alice Kleinschmidt, medewerker van Borderline, beschrijft de hachelijke situatie ter plekke: “Veel mensen bivakkeren noodgedwongen in fragiele bouwsels. In de winter is het veel te koud, in de zomer veel te warm,” vertelt Alice. “Er is totaal geen privacy en onvoldoende toegang tot sanitair en schoon water. Medische zorg is er nauwelijks, ook niet voor kwetsbare groepen als zwangere vrouwen, pasgeboren baby’s en mensen met een chronische ziekte. Er is geen hulp voor getraumatiseerden. En het is er onveilig. Er is veel geweld, ook seksueel, tussen verschillende bevolkingsgroepen.” Wat het extra zwaar maakt, is de uitzichtloosheid. “Mensen verliezen hier alles”, zegt Alice. “Hun vrijheid, hun hoop, hun waardigheid.”

Tip van diaconie Tijnje-Terwispel

Meedoen met de ‘gewone’ huis-aan-huiscollecte van Kerk in Actie zat er niet in voor de diaconie van de protestantse gemeente Tijnje-Terwispel. Maar het doel sprak hen zo aan, dat ze er wel iets mee wilden. Daarom heeft de diaconie de actie 'De uitdaging, jaag de diaconie op kosten' op touw gezet. Gemeenteleden en dorpsgenoten worden uitgenodigd om een online collectebus aan te maken of te doneren via de diaconie voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. De diaconie verdubbelt het bedrag. Diaken Tineke Altena vertelt: "We zijn bevoorrecht. Als diaconie hebben we best veel geld en het is niet de bedoeling dat dit op de rekening blijft staan.” De diaconie brengt de actie onder de aandacht via de dorpskranten, Facebook en de dorpswebsite. "We weten niet wat we kunnen verwachten, maar we gaan ervoor en krijgen al leuke reacties van mensen die graag hun steentje willen bijdragen. Het nodigt extra uit om te geven als je weet dat de diaconie het bedrag verdubbelt. Zo is je tientje opeens twintig euro waard".

Doet u ook mee?

Ook u kunt meedoen om geld in te zamelen voor de schrijnende situatie van vluchtelingenkinderen in Griekenland. Maak uw eigen online collectebus aan en collecteer vanuit huis! Het is heel eenvoudig. Volg de volgende stappen:

  1. Ga naar kerkinactie.digicollect.nl en klik op ‘collectebus aanmaken’
  2. Vul uw gegevens in en deel de collectebus via sociale media als Facebook en Whatsapp en via e-mail.
  3. Op de tips & tricks pagina staan inspirerende en leuke voorbeelden. 

Lees meer over de campagne van Kerk in Actie voor vluchtelingenkinderen in Griekenland op kerkinactie.nl/geeflicht.