Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

De PaasChallenge: Een tocht om nooit te vergeten!

In de week voor Pasen kunnen groepen jongeren (10-17 jaar) weer een nieuwe editie van de PaasChallenge spelen. Vorig jaar deden zo'n 1000 groepen mee aan de coronaproof PaasChallenge: "Het was een tocht om nooit te vergeten!"

Onderstaand lees je een terugblik van de PaasChallenge van vorig jaar. Ook dit jaar kun je weer meedoen met de PaasChallenge. Lees meer > 

De Jeugdkerk van de Gereformeerde kerk Putten was één van de groepen die de Paaschallenge speelde: Jeugdleider Alex Drost: "Het was een bijzondere en zeer waardevolle ervaring voor ons en voor de 30 jongeren die hebben meegedaan. Het was eenvoudig te organiseren en aan te passen naar eigen wens. We kregen veel positieve reacties terug van de jongeren." Bekijk dit filmpje uit Putten:

De Protestant Gemeente Oosterkerk in Zoetermeer sloot het online catecheseseizoen af met de PaasChallenge. Aarzelend slaan de jongeren de spijkers in het kruis. ‘Eigenlijk doe je Jezus dus tweemaal pijn met je fouten en de spijkers?’ Missionair werker Timo Hagendijk legt de jongeren uit uit dat onze fouten achterblijven, wij mogen in vrijheid verder. Lees het hele verhaal uit Zoetermeer. 

Op stille Zaterdag gingen bij Carnisse Haven in Barendrecht jongeren in tweetallen en gezinnen op pad om via opdrachten hun rol te ontdekken in de PaasChallenge. Iedereen vond het leuk om een offline activiteit te doen, waar je bezig bent met puzzels, opdrachten en het Paasverhaal. Groepjes komen elkaar niet tegen, maar weten wel van elkaar dat ze dezelfde route volgen. Dat geeft toch een gevoel van verbinding! Bekijk het filmpje uit Barendrecht:

Basisschool C.B.S. Onderdak wordt tijdens de PaasChallenge extra in het zonnetje gezet. Diaken Jan Vink van de Protestantse Gemeente Biggekerke-Meliskerke vroeg de PaasChallenge aan voor groep 7 en 8 van de school in het dorp. Hij bleek de 1000e inschrijver te zijn en won een prijs voor de hele groep. Jan: “Zo leuk, ik win nooit wat, dit kwam als een hele leuke verrassing. Wij werken als kerk actief samen met de school hier in het dorp. De school waardeert dit enorm. En nu kan ik alle deelnemende kinderen ook nog deze leuke extra verrassing aanbieden: voor ieder kind een reep Tony Chocolonely. Daar zijn ze vast blij mee.”

De Protestantse Gemeente Harderwijk speelde de PaasChallenge ook. Dominee David Kroeze: "Ik vond het mooi om te horen wat jongeren antwoordden op de vraag wat ze aan het kruis willen spijkeren. Wat ze dus kwijt willen in het komende jaar. Op die manier komen mooie gespreksonderwerpen naar boven. Het ging dan over omgaan met eigen boosheid, niet er op ingaan als je getreiterd wordt, ziek zijn, en natuurlijk vaak deze coronatijd. Ik zei erbij dat Jezus ook door iets zwaars is heen gekomen en achter hen staat. Van de ouders die meeliepen hoorde ik dat vooral het kruis de mensen bijbleef. De jongere kinderen vonden de speurtocht een leuk element. En bij veel huizen viel ook iets te snoepen. Gaaf en heel leuk, was de eindconclusie."

Ook de wijkgemeente Rehoboth uit Katwijk heeft genoten van de PaasChallenge! Na een gezamenlijke maaltijd zijn de jeugdgroepen in groepjes met hun mentor op pad gegaan. De eerste keuze is gelijk al een lastige: lopen we verder als Claudia, Juda, Jozef of Jozua? Iedereen had z’n eigen inbreng tijdens de wandeltocht: kaartlezen, puzzels oplossen, spijkers slaan. De tocht gaf genoeg gespreksstof! Deze week kan de tocht ook individueel gelopen worden.


Nellie Erkelens: "Al weken waren wij, de Gereformeerde Ontmoetingskerk en de Nederlands Hervormde Maranathakerk in Nieuw-Lekkerland, bezig om gezamenlijk iets voor onze jeugd te doen en toen de PaasChallenge voorbij: een geweldig idee! Dit leek ons precies bij onze jongeren te passen. Tijdens de voorbereidingen meldden zich nog twee kerken bij ons. In het weekend van Palmpasen liepen de groepjes de QR-tocht. Helaas waren er jongeren die wel wilden, maar die door corona van familieleden of leraren thuis moesten blijven. Wij zijn erg enthousiast, hebben nieuwe banden tussen de kerken gelegd en hebben er zelf ook nog van geleerd. Omdat er al zoveel was voorbereid, was de voorbereiding goed te doen in korte tijd." 

In Nieuw-Lekkerland kregen ze mooie reacties van de jongeren. Renske: "Ik deed samen met mijn broer mee. Wij volgden de route van Juda. Wandelend door ons dorp kwamen wij verschillende punten tegen, sommige met puzzels. Tijdens het wandelen van de route leerden we al vrij snel wie Juda was. Zijn wil om liefde voor Jezus te verzamelen en het aanbod om 20 zilverstukken te verkrijgen, maakte het voor ons duidelijk dat het ging om Judas. Aan het einde van de route hebben we bloemenzaadjes in het parkje voor het bejaardentehuis in ons dorp gestrooid. Zo genieten de oudere mensen in ons dorp er later ook weer van. De PaasChallenge was goed opgezet en ik heb ook dingen geleerd. Het was een geslaagde middag."

Van de Protestantse Gemeente in Dalfsen kregen we onderstaande mooie fotocollage doorgestuurd. Kerkelijk jeugdwerker Hermy Bredewold: "Wie liepen de PaasChallenge op Palmzondag met de jongeren van verschillende jaargroepen. Ze liepen in kleine groepjes. De start was bij de Grote Kerk waar op dat moment ook kinderen zich verzamelden vanuit de kindernevendiensten voor een optocht rondom de Grote Kerk met palmpaasstokken. Bij het kruis stonden wij als leiding om een gesprekje te hebben met de jongeren; wie waren ze in het verhaal. Had je dat verwacht? Wat doet dat met je? Ook mochten de jongeren hier iets opschrijven wat ze bij het kruis wilden neerleggen. Met een spijker werden ze aan het kruis geslagen. Deze briefjes zijn op Stille Zaterdag voor de Paaswake verbrand. Jongeren mochten met de nieuwe Paaskaars en het kruis de kerk binnen en een paar deden mee aan deze dienst. Ze waren erg onder de indruk. Voor herhalingvatbaar zeiden ze enthousiast. Het was een mooie manier om naar Pasen toe te leven." 

De catechisatiegroep Follow Me van de Bethelkerk in Waddinxveen liep ook de PaasChallenge als afsluiting van hun seizoen. "Het is een mooi, goed doordacht concept. Erg leuk om eens in een andere setting en vanuit een ander oogpunt naar het Paasverhaal te kijken en interactief bezig te zijn." 

Lees meer over de PaasChallenge 2022

Coverfoto: Nelleke Rijksen

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)