Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

De Thuisgevers huisvesten versneld 6 statushouders in Breukelen

Via het iniatief De Thuisgevers is er opnieuw woonruimte gevonden voor vluchtelingen: de pastorie van de Protestantse Gemeente Breukelen biedt vanaf deze maand zes statushouders een tijdelijk onderkomen. Initiatiefnemer Bertine Oosthoek: "Ik ben blij dat we zo concreet kunnen bijdragen aan een oplossing.”

Concrete bijdrage

De huisvesting van de statushouders in Breukelen is een besluit van het college van burgemeester en wethouders van gemeente Stichtse Vecht. Burgemeester Ap Reinders ondertekent deze week een overeenkomst met dit Thuisgeef-initiatief. 

"Bij de lancering van het Thuisgevers-project in september dacht ik onmiddellijk aan onze leegstaande pastorie", vertelt Bertine Oosthoek. "Nadat een online inspiratiesessie van de Thuisgevers, heb ik direct contact opgenomen met gemeente Stichtse Vecht. Na intensief overleg zijn we tot deze overeenkomst gekomen. We hebben denk ik de beelden van het overvolle Ter Apel allemaal nog op ons netvlies. Ik ben blij dat we samen met de gemeente concreet kunnen bijdragen aan een oplossing door hier zes statushouders te huisvesten."

Inboedel

Half december zullen de statushouders de pastorie daadwerkelijk betrekken, voor ten minste een half jaar. De directe omwonenden zijn geinformeerd en staan volgens Oosthoek positief tegenover het initiatief, net als de Protestantse Gemeente in Breukelen. “Na een presentatie over ons voornemen, kreeg ik vanuit de kerk direct spullen voor de inboedel aangereikt. De afgelopen weken is de pastorie met man en macht opgeknapt en ingericht – zelfs de bedden zijn al opgemaakt. De mensen kunnen er morgen in. Ook staat er een aantal vrijwilligers klaar om de nieuwe bewoners als buddy bij te staan!”

De Thuisgevers

Het project de Thuisgevers is een initiatief van de Protestantse Kerk in Nederland en gemeente Kampen. Zij willen de opvangcrisis helpen oplossen door gezamenlijk honderden statushouders tijdelijk te huisvesten bij kerkelijke gemeenten en andere maatschappelijke organisaties in Nederland. Dat doen ze door publiek-private samenwerkingen te initiëren, waarmee de Protestantse Kerk in Nederland en gemeente Kampen samen goede ervaringen hebben opgedaan bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het projectbureau van de Thuisgevers geeft kosteloos advies en ondersteuning aan gemeenten, kerken en andere maatschappelijke organisaties die willen onderzoeken of zij statushouders kunnen huisvesten. Ook helpt het projectbureau bij het financieren hiervan.

Lees meer:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)