Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

#DurfteBoeren: via de moestuin in gesprek over geloven

"We waren op zoek naar iets wat jongeren meer betrok vanuit hun eigen verantwoordelijkheid. Iets wat minder op praten gericht was dan traditionele jeugdwerkvormen. Iets wat inzette op de verbinding tussen generaties."

Aan het woord is Evert Jan Broekhuizen, jongerenwerker in de protestantse gemeente Dronten. In deze gemeente loopt al een tijdje een #Durfte-groep. Evert Jan vertelt: "#Durfte is voor ons een middel om het jongerenwerk in de gemeente, vooral doordeweeks, weer een nieuwe boost te geven. #DurfTe is een initiatief waarbij jong en oud een passie delen en samen in gesprek gaan over geloven. Bij #Durfte weet je van tevoren niet waar je precies uitkomt, omdat jongeren het mede vormgeven en je samen bepaalt hoe het eruit gaat zien. Dat kan heel iets anders zijn dan jij van tevoren hebt bedacht. Dat maakt #Durfte echt dynamisch."

Agrarische achtergrond

"Er startte een mooie #Durfte-groep in Dronten: #DurfteBoeren. Enkele volwassenen hadden echt een passie voor producten verbouwen. Het bleek dat ook een aantal jongeren daar heel enthousiast over was. Sowieso leeft het producten verbouwen heel erg in Dronten, omdat er een agrarische hogeschool is. Er zijn daardoor veel mensen in de gemeente die er iets mee hebben en zo kwam dit als thema naar boven voor de #Durfte-groep."


Evert Jan vertelt: "Dronten is een groot dorp, waar mensen uit het hele land zijn neergestreken, vaak met een agrarische achtergrond. In het begin leefde #Durfte helemaal niet in de gemeente. Men kende het concept niet en de term was niet bekend bij de mensen. Maar langzamerhand werd wel duidelijk dat er een actieve groep in de gemeente was die zich bezighield met moestuinieren.

Toen merkte je dat mensen er naar gingen vragen. Met dankdag hebben we een maaltijd bereid voor de hele gemeente met alles wat we verbouwd hadden. Daar kwamen tachtig mensen op af, onder anderen een groep studenten van de agrarische hogeschool die daarna ook meeging naar de dienst. Dat was echt heel leuk, want er kwamen ouderen, jongeren én gezinnen. Met een heel diverse groep genoten we toen van deze maaltijd, die het resultaat was van onze #DurfteBoeren-groep!

Gemeenteopbouw

Het was zo mooi om te horen dat de gemeente complimenten gaf aan de jongeren die het hele jaar bezig waren geweest met het verbouwen van de groenten. We merken echt dat #Durfte op deze manier heeft bijgedragen aan de gemeenteopbouw. Mensen leerden elkaar kennen en konden elkaar ontmoeten rondom dit thema. Dat was een mooi resultaat. Deze maaltijd was echt één van de kernmomenten van het afgelopen jaar in onze gemeente!"

Wat voor Evert Jan belangrijk is aan #Durfte, is dat hierdoor duidelijk werd dat geloven niet alleen iets is van luisteren en leren, maar ook van doen en ervaren. "Het waren niet de jongeren die ook naar de catechisatie komen, die zich aangesproken voelden door #Durfte, maar juist de wat meer creatieve jongeren die van aanpakken houden. Juist in die groep was het mooi om te merken dat je zo heel makkelijk het geloofsgesprek op gang krijgt. Ik bracht iets in uit de Bijbel dat paste bij #DurfteBoeren en het gesprek over de betekenis van geloven kwam als vanzelf op gang. Zo is #Durfte echt een mooie manier om jongeren te laten ondervinden dat geloven niet altijd gaat over praten en kennis vergaren. Geloven is ook gewoon doen en met elkaar dingen ervaren over God."