Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Een kerstnachtdienst op zoek naar onderdak

Wat doe je als je jaarlijkse kerstnachtdienst in het water dreigt te vallen omdat de kerk niet beschikbaar is? De Protestantse Gemeente Scharmer-Harkstede besloot de moed niet te laten zakken en op zoek te gaan naar onderdak. Met verrassend resultaat.

De restauratie van de monumentale kerk in Harkstede had begin november klaar moeten zijn: precies op tijd voor de jaarlijkse drukbezochte kerstnachtdienst. Maar tot spijt van predikant Lambert van der Weide loopt de verbouwing behoorlijk uit. “Erg jammer, want de kerstnachtdienst is niet alleen een hoogtepunt voor gemeenteleden, maar voor het hele dorp. Mensen beschouwen de oude kerk echt als ‘kerk van het dorp’. De kerstnachtdienst is voor hen een mooie traditie.” Toen hij het nieuws hoorde, besloot hij samen met GKV De Bron - waarmee de dienst jaarlijks wordt georganiseerd - een alternatieve dorpslocatie te zoeken. Van der Weide: “Zij en wij hebben allebei een eigen kerkgebouw, maar we waren toch terughoudend om de dienst in één van die kerken te laten plaatsvinden. De gebouwen zijn kleiner dan de monumentale kerk, en bovendien waren we bang dat een aantal trouw komende dorpelingen weg zou blijven. We wilden een locatie vinden waar iedereen zich welkom zou voelen.”

Jozef en Maria

Een geschikte locatie bleek niet voor het oprapen te liggen. “In eerste instantie dachten we aan de sporthal in het dorp. Die was wel vrij op kerstavond, maar niemand van de gemeente Midden-Groningen bleek in de gelegenheid om die avond toezicht te houden. Die optie verviel dus. Vervolgens benaderden we een seniorenflat met een grote verwarmde hal. Daar bleek op 24 december echter een 60-jarig huwelijksfeest te zijn. Dat was dus ook geen mogelijkheid.” Ze voelden zich inmiddels een beetje als Jozef en Maria, waarvoor in geen enkele herberg plek was, lacht Van der Weide. “Maar toen kwam er hulp uit onverwachte hoek. Een van onze ouderlingen benaderde de directeur van de openbare school waar haar kinderen naartoe gaan, met de vraag: ‘Is jullie aula niet groot genoeg voor een kerstnachtdienst?’ Het antwoord was ‘ja’ en bovendien was de school van harte bereid om ons onderdak te verlenen op kerstavond.”

Van der Weide is blij met de uitkomst. “Zelfs het seculiere popkoor uit het dorp, de Daisy Bells, levert dit jaar een bijdrage aan de dienst. Het wordt dus een bijzonder geheel!”

10 tips om samen Kerst te vieren

Op zoek naar een wijze om samen Kerst te vieren, niet alleen binnen de muren van je eigen gemeenschap maar ook zichtbaar naar buiten en samen met anderen in je omgeving? Maak gebruik van deze tien tips!

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)