Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Geef licht - kerstideeën uit het land

De adventsperiode is aangebroken. We leven toe naar het feest van de geboorte van Jezus. Een feest dat al ontelbaar vaak gevierd is. De coronamaatregelen zorgen er opeens voor dat vertrouwde en gewaardeerde kersttradities niet meer vormgegeven kunnen worden. Maar wat kan dan wel? Ter inspiratie in deze 'liveblog' dagelijks een creatief kerstidee uit het land.

Heiloo: Wandelen door de Witte Kerk

Op donderdagmiddag 24 december konden mensen een wandeling maken door de Witte Kerk in Heiloo. Het pad was met lichtjes versierd. Saskia Terpstra speelde kerstliederen en er was een kerststal te zien (uitgeleend door de Abdij van Egmond). Bezoekers konden ook een kaarsje aansteken. Op de toren buiten was er een sterrenregen geprojecteerd, ter herinnering aan de Ster van Bethlehem.

Hieronder twee korte filmpjes met een impressie:

 

Zelhem: 'Stille nacht' met ondertiteling door Zelhemmers

In de Lambertikerk in Zelhem bedachten ze om Zelhemmers op de foto met een woord van ‘stille nacht’ te zetten. Al die foto’s samen vormen de ondertiteling van dit lied. Ds. Wilfrieda Stam laat weten dat er zoveel mensen aan dit iniatief mee wilden doen dat ze een extra couplet voor het lied moesten schrijven. Vervolgens kwam de strenge lockdown en konden ze geen foto's van mensen meer maken. Het vierde couplet zit dus helaas toch niet in de video, maar wordt hier wel nog even genoemd. Het is geschreven door Mariska van Beusichem.

Stille nacht, heilige nacht
Kijk eens hoe de hemel lacht!
Zelhem, verspreid toch het hemelse licht,
Geef de liefde een mens'lijk gezicht!
Vrede daalt op ons neer.
Vrede daalt op ons neer.

 

Rhenen: thuisliturgie inclusief animatie

De Ontmoetingskerk in Rhenen biedt een thuisliturgie aan. Onderdeel van de liturgie is een animatie gemaakt door jongeren uit de gemeente die voor hun opleiding animatievideo’s maken. De animatiefilm is kort maar de boodschap is helder, vertelt ds. Inge de Jong. Terwijl Maria haar koffer aan het pakken is om op reis te gaan, vraagt Maria zich af of ze alles heeft wat nodig is. Uiteindelijk komt ze uit bij de woorden vertrouwen, geloof, hoop en liefde. Dat is alles wat ze nodig heeft, beseft ze. De Jong: “Zeker in deze tijd is het goed om te beseffen dat we eigenlijk alles al hebben.”

Lees meer over dit initatief en/of download de huisliturgie

 

Den Bosch: Kerst-'we-doen-net-alsof-hoorspel'

Het 'we-doen-net-alsof-hoorspel' neemt je mee een fantasiewereld in. In die wereld beleef je de allereerste Kerst. Het programma is gemaakt door ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot. Zoals hij zelf zegt: "Voor mensen met een levendige fantasie. Ik denk dat vooral kinderen in de basisschoolleeftijd dat talent hebben. Al hoop en denk ik dat zij niet de enigen zijn met fantasie." Het zijn vier afleveringen en bij iedere aflevering zit een fantasieopdracht, bijvoorbeeld het maken van een tijdmachine of een kijkdoos. In de vierde aflevering klinkt het kerstverhaal. Bierenbroodspot: "Het verhaal van het Kersthoorspel (dat is de vierde aflevering) heb ik natuurlijk niet helemaal zelf bedacht. De belangrijkste dingen staan in de Bijbel. Als je dat leuk vindt, kun je de eerste twee hoofstukken lezen van het Bijbelboek Lucas. Als je dat doet, zal je merken dat ik soms de letterlijke Bijbeltekst gebruik. Veel vaker heb ik er dingen omheen verzonnen. Gelukkig heb ik nog een beetje fantasie. ;-)"

https://geloofswoorden.nl/kerst/

Putten: Kerstjournaal

Middenin de online vieringen van de Gereformeerde Kerk in Putten wordt het kerstjournaal uitgezonden. Kinderen en jongeren uit de gemeente voeren iedere week een kerstchallenge uit. Daar wordt verslag van gedaan. Ook is er een razende reporter die in de aflevering van de Vierde Adventszondag vraagt aan mensen aan wie zij een compliment willen geven. Zo geeft bijvoorbeeld de dominee de kosters een compliment. En zelfs de 'minister-president' maakt zijn opwacht in dit journaal...

 

Ingen & Ljussens: drive in & drive through kerstnacht

Zowel de Hervormde Gemeente Ingen als de Gereformeerde Kerk Ljussens organiseren een drive trhougt kerstnachtdienst.

De dienst van Kerstavond viert de Hervormde Gemeente Ingen in de auto én thuis via Kerkdienstgemist. In plaats van de traditionele Kerstnachtdienst organiseren ze een ‘Drive-in dienst’ op een locatie aan de dijk. De dienst is van tevoren opgenomen en wordt op Kerstavond drie keer vertoond op een groot scherm in de openlucht. Het maximum aantal auto’s per dienst is op 30 gesteld en in de auto’s mogen alleen leden van hetzelfde huishouden zitten. Deze regeling is dus volledig corona-proof. Gelijktijdig wordt de dienst vanaf 19.00 uur online uitgezonden via Kerkdienstgemist.

De Gereformeerde Kerk van Ljussens pakt het iets anders aan. Op Kerstavond 24 december kunnen mensen het kerstverhaal beleven vanuit de auto door langs verschillende scenes uit het kerstverhaal te rijden. Deze scenes zijn verspreid door de dorpen Morra en Lioessens. Bij de start krijgen de deelnemers een routebeschrijving. Bij elke scene hoort een kort verhaaltje. De verhalen kan men op twee verschillende manieren beleven. Door een QR-code te scannen of de tekst te lezen die op de routebeschrijving staat. Via inschrijving zijn de deelnemers in tijdvakken verdeeld, zodat er langs de route geen file ontstaat. 

Ottoland: licht voor en door het hele dorp

In de Hervormde gemeente van Ottoland, zijn twee initiatieven gestart in de advent periode.
Het eerste project is gemeente breed ingevuld door een initiatief van de jeugdouderling en het
kinderwerk van de gemeente. Alle gemeenteleden hebben een poster ontvangen van een kleurplaat met een kaars en de tekst uit Johannes 8:12 waar Jezus zegt; Ik ben het licht van de wereld. De posters zijn ingekleurd door kinderen uit de gemeente. Bij de bezorging is gevraagd aan de gemeenteleden om de poster zichtbaar voor het raam te hangen. Op deze manier is er door het dorp één groot project ontstaan, wat aansluit bij het thema van Bijbel basics; “Dichterbij het licht”. Doordat de posters speciaal behandeld zijn en licht doorlaten, hangt het hele dorp nu vol met vrolijk gekleurde posters in deze donkere maand. Een rondje door het dorp geeft nu een heel mooi en warm gevoel van verbondenheid. Het kinderwerk voelt zich door de enthousiaste deelname aan het project enorm gedragen.

Het tweede project is in het leven geroepen om meer met elkaar in verbinding te blijven. In het
voorjaar was er een project wat ‘Ottoland verbindt!’ heette. Mensen werden gevraagd om
gemeenteleden te benaderen op een manier waar ze zich prettig bij voelden; door een telefoontje, cake bezorgen, o.i.d. Daar wilden we in de december maand een vervolg aan geven en daar is het initiatief ‘Geef licht!’ uit voortgekomen, geïnspireerd door het kerstthema van de Protestantse Kerk. Alle gemeenteleden jong en oud kregen een kaarsje met een brief met daarin de vraag; ‘Hoe mooi zou het zijn als we in deze adventstijd een lichtpuntje kunnen zijn voor een ander gemeentelid of gezin, dat we elkaar opnieuw weten te verrassen door op een symbolische manier ( kaartje, attentie, bezoekje) licht te brengen.’ Zaterdag 12 december zijn de pakketjes met kaarsen bezorgd, voorzien van een handgeschreven kerstgroet door de kerkenraad.

Rotterdam: Filmpje 'Kerst nu'

‘Als mensen vanwege corona dit jaar niet naar de kerstnachtdienst kunnen komen, dan moeten we maar iets van de kerstboodschap bij hen thuisbezorgen’, zegt de Rotterdamse predikant Paul Visser. Hij regisseerde een filmpje over Kerst in 010. Het is bestemd voor breed gebruik. Ieder die wil kan de link downloaden en die delen met collega’s, buren of vrienden.
Visser plaatst de geboorte van het Kerstkind middenin het alledaagse leven in Rotterdam. ‘Het
verhaal van Jezus is niet alleen iets uit lang vervlogen tijden, het had zomaar vandaag kunnen zijn’, zegt hij in een voiceover bij ‘Stille Nacht’. Straatbeelden schieten voorbij, de skyline, de
Maasbruggen, Erasmus UMC, het NS-station. Enkele inwoners van Rotterdam spelen de hoofdrol, onder wie een vrouw in verwachting. ‘Toen God in Jezus verscheen in deze wereld, zag je niet meer dan een zwangere vrouw. Het kan je zomaar ontgaan. Typisch voor Jezus, om zo onopvallend onder ons te zijn, altijd weer. Via een woord dat je hoort, een lied dat je zingt, een gedachte die blijft haken.’ In het voorbijgaan geeft hij nog wat ter overweging mee. ‘Het is een hardnekkig misverstand dat geloven en een goed stel hersens niet bij elkaar horen. De Wijzen uit het Oosten en Jezus zelf zijn er een levend bewijs van dat het andersom is.’ Het filmpje eindigt met een still van de hoofdrolspelers. ‘Komt laten wij aanbidden’.
Het filmpje is te zien op www.kerstnu.nl

Gouda: Aan de deur bij...

Nieuw in de vieringen in De Veste uit Gouda is de rubriek 'Aan de deur bij'. Middels een kort filmpje krijgen in deze Corona-tijd gemeenteleden letterlijk een gezicht en komt zo 'thuis' in beeld. Het onderstreept de verbondenheid en meeleven met elkaar. Zo’n filmpje duurt maximaal 2 minuten en heet 'Aan de deur bij'. Deze rubriek komt iedere zondag terug in de vieringen. Er zijn twee gemeenteleden die het maken van de filmpjes op zich nemen. Ze gaan langs bij gemeenteleden en stellen korte vragen als ‘ Hoe gaat het met u? of ‘ Wat geeft je moed? of ‘ Wat maakt je blij?’. Aan het einde van het gesprek krijgen ze de zegen. Vervolgens krijgen de mensen in de kerk de zegen. Ook dat geeft verbinding.

Een voorbeeld:

Bleiswijk: kerstboom met gemeenteleden

Omdat er nog steeds een beperkt aantal mensen naar de kerk kunnen, heeft de Open Hof in Bleiswijk de kerstboom volgehangen met papieren kerstballen, gemaakt van foto’s van gemeenteleden. Naast foto’s konden mensen ook kerstwensen inleveren, die op de achterkant van de ballen zijn geschreven. Het enthousiasme was groot, mensen belden elkaar op om te vragen of ze al een foto hadden ingeleverd waardoor er ook nog eens mooie contacten ontstonden.

Den Haag: podcasts over adventsliederen

In deze adventsperiode maken Marja Flipse, Rienk Lanooy, Geerten van de Wetering en Daniël Rouwkema van de Kloosterkerk in Den Haag voor iedere adventsweek en en voor kerstmis vijf podcasts bij meer of minder bekende advents- en kerstliederen. De eerste podcast heeft als uitgangspunt het lied ‘De nacht is haast ten einde, de morgen niet meer ver’ van Jochen Klepper (tekst) en Johannes Petzold (melodie) – Liedboek 445).

Oh, en ze hebben ook een prachtige digitale adventskalender. Iedere dag is er een verhaal, recept of toelichting en op zaterdag een inleiding op de voormoeders van Jezus. 

Nieuw-Amsterdam: online serie 'Op weg naar Kerst'

De gezamenlijke kerken van Nieuw-Amsterdam/Veenoord zenden iedere woensdag tijdens de adventsweken 'Op weg naar Kerst' uit. In de uitzendingen interviewen ze iemand uit het dorp, wordt er een kerstverhaal voorgelezen en klinkt er muziek. De uitzendingen zijn te volgen vanuit de Zuiderkerk Nieuw-Amsterdam via Kerkdienstgemist.nl.

Zuidwolde: Adventsschikkingen zorgen voor saamhorigheid

Om het gevoel van verbondenheid met elkaar vast te houden in deze adventstijd heeft de Ontmoetingskerk in Zuidwolde (Dr.) het projectje DIY Advent, of eigenlijk DIT Advent, Do it together. 

Vanaf zaterdag 28 november konden mensen adventstasjes ophalen (en nog steeds) met daarin de basis voor een eenvoudige adventsschikking. Het idee is dat ze het zelf aanvullen naar eigen inzicht en zo heeft iedereen dezelfde en toch weer een beetje andere schikking op tafel. De kaarsjes kunnen worden aangestoken tijdens de livestream van de gemeente of door de week. Mensen kunnen er één voor zichzelf of voor een ander ophalen, iemand in hun eigen kennissenkring die wel wat moois, liefs kan gebruiken in deze tijd. Op het kaartje in het tasje staat: Een veertje voor veerkracht, met 5 lichtjes door het donker heen, sterren aan de hemel, weet: jij bent niet alleen. Advent 2020

Op de facebookpagina van de gemeente wordt in een video uitgelegd hoe het werkt.

Ruinerwold: Adventspanelen zorgen voor licht

Bij wijze van adventskalender gaat er elke dag achter een raam in één van de huizen van Ruinerwold een door vrijwilligers zelf geschilderd paneel branden. De panelen zijn onder andere gemaakt door gemeenteleden - jong en oud - van de Hervormde Gemeente Ruinerwold. Vlak voor Kerstmis kan er vervolgens een wandelronde langs 24 verlichte panelen worden gemaakt.

Ook in de Bavo in Haarlem is er een bijzondere adventskalender: iedere dag wordt er houten kistje opengemaakt. De kistjes bevatten lichtpuntjes van hoop.

 

Leiden: Op engelenjacht in plaats van berenjacht

’Zet elke adventszondag een kerstengel achter het raam’. Die oproep doen de vijf predikanten van de Protestantse Gemeente in Leiden. Als de actie aanslaat kunnen kinderen op ’engelenjacht’ gaan, zoals zij aan het begin van de pandemie op zoek gingen naar beren op vensterbanken.

"De sfeer is altijd zo bijzonder in deze periode, met mooie liederen, extra verlichting en kerstbomen thuis en in de kerk. De meesten zullen advent en Kerst thuis vieren, wellicht noodgedwongen achter een laptop of voor de televisie. Hoe zorgen we dan toch voor een gevoel van verbondenheid? Hoe kunnen we toch iets proeven van de sfeer van verwondering, die hoort bij deze tijd van het jaar? Misschien op deze manier: door degenen die Kerst vieren te vragen om elke adventszondag een engel meer achter zijn of haar raam te zetten. Lopend of fietsend door de stad geeft dat een gevoel van verbondenheid. Hoe meer engelen, hoe meer verwondering en vreugde, op weg naar het feest van de menswording van God, de geboorte van Christus in ons midden, ook in 2020."

Voor meer ideeën zie de themapagina:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)