Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Hoe een vraag van de diaconie aan de school een hele wijk in beweging zet

Het begon allemaal met de vraag van diaken Immy Nieboer: “Kunnen wij als gemeente iets voor jullie school betekenen?” Vanaf dat moment gingen ouderen een knutselmiddag organiseren met een sneeuwbaleffect.

Contact is er altijd geweest tussen de Protestantse Ontmoetingskerk en basisschool de Piramide. De panden huizen naast elkaar en toen de school werd verbouwd, huurde de school een ruimte in de kerk voor de speel-o-theek, ouderbijeenkomsten en koffie-ochtenden. Diaken Immy Nieboer hoorde vanuit een missionaire cursus inspirerende voorbeelden van kerken die samenwerkingen zochten met scholen. Denk aan huiswerkbegeleiding. “Op De Piramide was geen huiswerkbegeleiding nodig, maar werd de vraag gesteld of we wilden knutselen met de kinderen.”

Breien, punniken, schilderen en knutselen

"De basisschool vond onze vraag of we als gemeente iets voor hen konden betekenen, heel leuk. In de klas werd niet zo veel geknutseld, maar de kinderen hadden er wel behoefte aan. Onder leiding van de (toenmalige) jeugdwerker werd er op woensdagmiddag een knutselsactiviteit georganiseerd. Twee keer in het schoolgebouw en tweemaal in een van de kerkzalen."

Seizoensknutsels

"Vanuit de gemeente is er een oproep gedaan en tal van ouderen waren enthousiast om te helpen. Gemeente en school werden verrast door het succes. Het duurde niet lang of de groep paste niet meer in een klaslokaal. Inmiddels worden de voorbereidingen van de knutselmiddag gedaan door de diaconale werker en een vrijwilliger (voormalige lerares). In het najaar hebben de kinderen vogelhuisjes gemaakt van melkpakken, ze maakten uiltjes van dennenappels en versierden jampotjes. Ze knutselen steeds vier weken, dan enkele weken pauze, om daarna weer te starten."

Sneeuwbaleffect

De school staat midden in de multiculturele wijk Schalkwijk, met een diversiteit aan bewoners. De kinderen betalen € 1,- voor de activiteit. De moeders komen ook mee, omdat het een ouder-kindactiviteit is. Veel moeders van Turkse en Marokkaanse afkomst knutselen enthousiast mee. Ze helpen de kinderen tijdens het knutselen, ruimen mee op en er wordt heel wat afgekletst. Immy: “We merken dat de moeders behoefte hebben aan ontmoeting, ze genieten ervan om samen met hun kinderen bezig te zijn. Opvallend is dat ze ook heel graag leren knutselen. En wat ze leren, pakken ze ook thuis op. Ze maken dan nog een vogelhuisje van een pak melk en wat knijpers.

Vrouwen koken voor ouderen

Louiza El Aichi en Marja Stam, werkzaam op de basisschool, geven taallessen en zetten zich in voor de vrouwen in de wijk. Zij kwamen met het voorstel om een kookactiviteit te organiseren voor de ouderen in de wijk. Immy: “Dat soort ideeën omarmen we vanuit de diaconie natuurlijk! We hebben een dag afgesproken en de vrouwen hebben heerlijk gekookt voor zo’n vijftig senioren in de wijk. We zaten met elkaar aan een lange tafel, het was gezellig en we hebben gesmuld."

Brede samenwerking

Immy: “Het is bijzonder om te merken dat we als kerkgemeenschap vergrijzen, maar er op onverwachte wijze moeders op ons pad komen die van alles willen doen. Maar dit soort initiatieven gebeuren niet allemaal gelijk. Tijdens het project 'Week van het geloof' hebben de kleuters van basisschool De Piramide een rondleiding door de kerk gekregen en uitleg bij het doopvont en de paaskaars. Kortom, de kerk was vertrouwd terrein voor ze. We werken al jaren vanuit relaties. En als kerk zoeken we ook samenwerking op het diaconale vlak, met de Marokkaanse Vereniging, de Mormonen, het Apostolisch Genootschap, de Rooms-Katholieke Kerk, de Voedselbank, enz. Met elkaar verzorgen we de Actie Vakantietas van Kerk in Actie en iedere organisatie neemt een aantal tasjes voor zijn rekening. Er wordt dus eigenlijk al jaren prachtig samengewerkt in de wijk!"

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)