Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Iemand vergeven via WhatsApp? Lutherse Kerk Finland introduceert het juiste icoontje

De Evangelisch-Lutherse Kerk Finland had eerder dit jaar de ontwerpwedstrijd Forgivemoji in het leven geroepen. Doel van deze campagne is het introduceren van een emoji voor vergeving die uitdrukt ‘ik vergeef jou’. Het winnende ontwerp is nu bekend gemaakt.

Het winnende ontwerp in de wedstrijd voor het ontwerpen van een emoji voor vergeving van de lutherse kerk in Finland (ELCF) is geselecteerd door de voormalige president van Finland Tarja Halonen. De emoji met twee handen die het gebaar ‘duimpje omhoog’ tonen voor een hartje is geselecteerd als het winnende ontwerp uit de honderden inzendingen.

Deze emoji heeft een positieve uitstraling die kan bijdragen aan een constructieve dialoog voor vergeving, aldus Halonen. Volgens Halonen is het huidige maatschappelijke debat veelal polariserend, en zij pleit daarom voor meer empathie, gematigdheid en bereidheid om eigen fouten te herkennen in digitale online discussies. Halonen erkent de waarde van de emoji voor de verwezenlijking van deze ambitie.

Tuomo Pesonen, hoofd communicatie van de lutherse kerk in Finland, zegt dat Halonen gevraagd is om de emoji te selecteren omdat zij tijdens haar presidentschap (2002 – 2012) toegewijd was tot het bouwen van bruggen en verbinden van mensen.

De lutherse kerk in Finland dient de emoji weldra in bij het Unicode Consortium, die al dan niet zal besluiten om de emoji op te nemen onder de internationale standaard-emoji van de Unicodestandaard. De catalogus van deze standaard wordt eens per jaar geactualiseerd, en de verwachting is dat de emoji bij een positief besluit in 2021 zal worden geïntroduceerd. De emoji zal dan wereldwijd verschijnen op de digitale toetsenborden van miljarden mensen.

 

Afbeelding: Het winnende ontwerp van de wedstrijd voor een vergevings-emoji. Bron: lutherse kerk in Finland (ELCF).

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)