Jeugdwerker Martha Huizinga bezocht met vijftien jongeren zieken in het ziekenhuis in het kader van Seven+, een project in Dordrecht rond de zeven werken van barmhartigheid*.
Hoe krijg je jongeren geïnteresseerd in diaconaat? Samen met de jeugddiaken bedacht Martha Huizinga Seven+, een project waarmee jongeren de zeven werken van barmhartigheid daadwerkelijk uitvoeren. Martha (30) is jeugdwerker in de protestantse wijkgemeente Dubbeldam in Dordrecht. Met Seven+ lijkt ze de sleutel gevonden te hebben.
Martha wil meteen wel even zeggen dat ze zeker niet de enige is die dit bedacht heeft en organiseert. Drie wijkkerken van de protestantse kerk in Dordrecht doen mee. Om beurten organiseren zij een van de ‘werken van barmhartigheid-acties’ voor de jeugd van 12 tot 16 jaar. ‘Durf jij ze alle zeven aan?’ staat er uitdagend op de website. En ja, dat durven ze, de Dordtse kerkjeugd. Hoewel ze de eerste activiteit, het koken van een maaltijd voor daklozen, best spannend en ook verdrietig vonden. Martha: “Of het voor de jeugd uit de andere wijkkerken ook geldt, weet ik niet, maar Dubbeldam is een welgestelde wijk. De jeugd heeft het goed, zeg maar. Ik denk dat de ouders het daarom zo stimuleren. Zo kunnen de jongeren ervaren wat er in de samenleving speelt.”
Gemotiveerd
‘De zieken bezoeken’ was de tweede in het rijtje van barmhartige werken. Via de appgroep stroomden de aanmeldingen binnen. Martha kreeg zowat alle jongeren van haar kerk mee. En dat wil wat zeggen, want op zondagochtend moesten ze al om 9 uur klaar staan bij de ingang van het Albert Schweitzerziekenhuis om daar te gaan assisteren bij de kerkdienst. “Ik was zo ongeveer de laatste die arriveerde!” vertelt Martha lachend. Het zegt wel wat over de motivatie van de jeugd, vindt ze: “Ik merk dat ze graag wat willen doen. Alleen theoretisch praten over hoe je je leven als christen inricht, is voor hen niet genoeg. Ze willen actie en bij ons kunnen ze met elkaar, onder begeleiding, de handen uit de mouwen steken. Dat voelt veilig. Bij de eerste activiteit, in de daklozenopvang, zag je ze nog wat meer ‘bij elkaar kruipen’, maar dat was in het ziekenhuis al heel anders. Daar gingen ze in hun eentje met patiënten praten.”
Goud
De jongeren hadden vooraf een flyer gemaakt die op alle afdelingen in het ziekenhuis werd verspreid. Samen met de vrijwilligers haalden ze de patiënten op die hadden laten weten naar de kerkdienst te willen. Dat was ook voor de patiënten een mooie ervaring. Martha: “Vooral oudere patiënten hebben vaak niet veel contact met jongeren. En als er dan een meisje van 12 je rolstoel duwt, ja, dat vonden ze heel bijzonder. En omgekeerd hoorde ik onze jongeren na afloop tegen elkaar zeggen: ‘Die ouwe mensen, die zijn echt goud!’ Ik denk dat ze ook zo enthousiast waren omdat ze betrokken werden bij de kerkdienst. Ze mochten de bijbellezingen doen, collecteren en de beamer bedienen. Daar had de ziekenhuispastor heel goed in meegedacht.
De vrijwilligers waren trouwens ook erg blij met de aandacht van de jongeren. Ze voelden zich daardoor gezien. Ze doen hun werk zo trouw, binnen de muren van het ziekenhuis. Dat konden ze nu laten zien, en dat vonden ze geweldig.”
Dat het bezoeken van de zieken een van de zeven werken van barmhartigheid is, vindt Martha logisch: “Ziekte zorgt voor angst, je leven wordt er heel erg door ontregeld. Je ligt in een vreemde omgeving, met vier mensen op een kamer die je niet kent. Niets is meer vertrouwd en, afhankelijk van wat er met je aan de hand is, is je toekomst soms ook onzeker. Mensen die ziek zijn, moeten hun ziekte alleen dragen, dat kan niemand voor hen doen. Daarom kunnen ze zich erg alleen voelen en dan is het een enorme troost als er iemand bij je komt, die je steun en aandacht geeft. Dat geeft de zieke weer hoop en vertrouwen. En ja, als we weer een ziekenhuisbezoek zouden organiseren, zouden de jongeren zo weer meegaan.”
*7 x barmhartigheid
De christelijke traditie kent zeven werken van barmhartigheid: de hongerigen eten en de dorstigen drinken geven, de naakten kleden, de vreemdelingen onderdak geven, de zieken verzorgen, de gevangenen bezoeken en de doden begraven. In deze rubriek vertelt ‘een barmhartige’ over een van die zeven werken.
Fotograaf: Niek Stam