Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

In stand houden van onderlinge verbondenheid - ideeën uit het land

De meeste zorgen maken gemeenten zich over het in stand houden van de onderlinge verbondenheid als gemeente. Dat weten we uit onderzoek onder scriba’s: 87% van de deelnemers aan dit onderzoek geven aan dat ze behoefte hebben aan suggesties rond dit thema. Daarom een aantal suggesties op een rijtje.

Oostpoort Gouda - Komt naar je toe & Oostpodcast

Sinds een aantal maanden laten ze in de Oostpoort in Gouda tijdens de kerkdienst een filmpje zien onder de noemer ‘De Oostpoort komt naar u toe’. “We willen in deze tijd dat we elkaar weinig zien vooral elkaar bemoedigen en het gevoel van verbondenheid vormgeven.” Het filmpje heeft een vaste plek in de wekelijkse online-dienst. Ze worden opgenomen bij mensen thuis, op het werk, sportveld of wandelen een stukje mee in het park. De reacties zijn positief. Sinds een paar maanden beschikt de gemeente ook over de kerkapp van Donkey Mobile zodat iedereen het filmpje (dat na de dienst in de app wordt gezet) nog eens kan terugzien. Je kunt de filmpjes terugvinden op het youtube-kanaal van de Oostpoort 

Onno Kastelein is enthousiast over dit project. “Het filmpje van Deborah, een jongere die in één van de muziekgroepen zit, is erg leuk. Het filmpje opgenomen bij Liesbeth en Thomas is heel bijzonder, Thomas was een paar jaar geleden erg ziek. Hij is inmiddels 9 en we praten over die periode en wat dat heeft betekent voor hen als gezin, hun geloof en de rol van de gemeente in dat proces. Het filmpje van Adriana was voor veel mensen ook bemoedigend.

En in aanloop naar de veertigdagentijd hebben we een filmpje laten zien met een paar kerkenraadsleden, over wat de veertigdagentijd voor hen betekent, met daarbij de oproep om ook thuis de (online)kalender te gaan gebruiken.”

Daarnaast is er een podcast speciaal gemaakt van en voor wijkgemeente de Oostpoort. Met deze podcast krijgen gemeenteleden een podium waardoor we hem of haar beter leren kennen. “We zoeken de onderlinge verbinding, maar niet dezelfde mening. Door te luisteren naar elkaar hopen we geïnspireerd te raken en verder te groeien als lichaam van Christus in alle seizoenen van ons leven.”

De Oostpodcast komt inmiddels elke 2 à 3 weken uit. “We hebben o.a. gesprekken gevoerd over geloven, gebed, als dingen anders lopen dan verwacht, als je partner niet gelovig is, kerk-zijn in corona tijd, definitief terug in Nederland na 22 jaar op het zendingsveld. Op stapel staan afleveringen over de Alpha cursus (geven en volgen), verder nadat je vader is overleden en ondernemerschap. Ook de podcast is een blijvertje.” 

Protestantse Gemeente Rijswijk - Zegentegels

In de Protestantse Gemeente Rijswijk gaan ze zegentegels maken en uitdelen.  De gedachte achter dit project is de opdracht van Jezus die hij aan al zijn leerlingen gaf. Jezus riep zijn eerste leerlingen bij zich, hij stuurde ze uit om zijn goede nieuws te brengen. En Gods zegen te brengen bij iedereen. Hij gaf ze de macht en de kracht van Gods zegen mee. Ze mochten Gods vrede geven aan elk huis waar ze binnen kwamen.

Bekijk in de ideeënbank hoe dit project werkt:


Protestantse Gemeente Laren - Ik wil jou ontmoeten

Omdat ze het koffiedrinken na de kerk zo missen, heeft deze gemeente het initiatief ‘Ik wil jou ontmoeten’ bedacht. De ontmoetingscommissie prikt een bepaalde datum en mensen die zich daarvoor hebben opgegeven, gaan die avond op bezoek of krijgen bezoek. Ze weten echter niet van wie ze bezoek krijgen. De ontmoetingscommissie maakt de match en levert ook een brief met gesprekssuggesties aan. ‘Maar’, schrijven ze bij het initiatief, ‘alle onderwerpen zijn goed. Het gaat er om de ander te ontmoeten en een leuke, inspirerende avond te hebben’.

Gereformeerde Kerk in Woerden-Zegveld - Pubquiz

De Gereformeerde Kerk in Woerden-Zegveld speelde tot nu toe al drie keer een Pubquiz, die door Joost & Jolanda Schelling ontwikkeld werd. Zij maakten daarbij ook dankbaar gebruik van tips en ideeën die door het clubwerk in Sliedrecht ontwikkeld werden. Omdat er geregeld naar de opzet voor de Pubquiz werd gevraagd, hebben ze een handleiding opgesteld. Ook hebben ze het thema rondom De Bijbel nader is uitgewerkt, zodat het met weinig moeite op andere plekken ‘te gebruiken’ is.

Ds. Joost Schelling voegt hieraan toe: “De onderstaande opzet is niet bedoeld als de enige manier om het zo te doen, maar om inzichtelijk te maken hoe wij het hebben aangepakt. Ben je technisch (beter) onderlegd, dan kun je het idee verder (digitaal) verrijken. Maar deze vorm kun je al toepassen met weinig digitale kennis.” 

Deze Pubquiz kan gespeeld worden door teams van minimaal 2 personen, maar leuker wordt het als je elk team (binnen de geldende Coronamaatregelen) wat groter kunt maken, zoals hele gezinnen en/of families.

Bekijk in de ideeënbank hoe dit project werkt:

Heukelum - Bel me wel register

Eén van de wijkouderlingen van de Protestantse Gemeente Heukelum heeft het initiatief genomen voor een ‘Bel me wel register’. Het is heel eenvoudig. Deze gemeente roept regelmatig op om telefonisch contact met elkaar te zoeken, omdat het belangrijk is om contact met elkaar te blijven houden. Mocht je op zoek zijn naar een bepaald telefoonnummer óf graag een keer gebeld willen worden, dan bemiddelen de wijkouderlingen hierin. 

Protestantse Gemeente Maas- en Beekdal

Om elkaar beter te leren kennen en van elkaar te horen wat hen bezighoudt, is de PGMBD vlogchallenge bedacht. De opdracht is: maak een vlog van hooguit 3 minuten en vertel hoe het gaat, over je dagelijkse bezigheden voor werk of hobby"s, wat er op dit moment anders gaat in je leven vanwege de coronamaatregen of wat je verder nog graag wilt delen. Voor mensen die geen vlog willen maken, is het ook mogelijk om foto’s en een tekst te plaatsen. Bij het uploaden van de video of foto(‘s) op Facebook is het de bedoeling dat diegene vervolgens iemand anders nomineert, zodat de PGMBD vlogchallenge wordt doorgegeven. 

In dezelfde gemeente organiseren ze ook ‘Zin aan tafel’ via Zoom. Aan verschillende tafels in het Gruizenkerkje wordt - één voor één - gesproken met mensen over ‘prachtige woorden’. Woorden zoals 'verwachting', 'veerkracht', ‘openheid’. Van die gesprekken wordt een film gemaakt. Deze film wordt via Zoom met elkaar bekeken. Vervolgens gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over hetzelfde woord. Ze doen dat op de derde zondag van de maand, precies om 4 uur. 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)