Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

In tv-programma DIEP gaan predikanten in gesprek met 20’ers en 30’ers over prangende levensvragen

Veel jonge mensen leiden een hectisch leven vol prikkels. Hoe sta je in die hectiek stil bij belangrijke levensvragen? Deze vraag staat centraal in het nieuwe tv-programma DIEP dat de Protestantse Kerk samen met de EO ontwikkelde.

In het programma laten zes bekende Nederlanders zich allemaal één nacht opsluiten door EO-presentator Joram Kaat. Ze gaan de nacht in zonder telefoon, maar met een levensvraag die voor hem of haar belangrijk is. Elke nacht zijn er drie 'wijzen' die ieder vanuit hun eigen expertise de gast te hulp schieten, waaronder regelmatig een predikant.

Predikanten als wijzen

Ds. Mariette Mol gaat in gesprek met Dennis Schouten over de vraag: ‘Hoe kan ik meer genieten van het leven?’. Ds. Martijn van Laar reflecteert met Koen (Pieter) Kardashian (Van Dijk) over de vraag ‘Waarom heb ik angst voor de toekomst?’. Ds. Rolinka Klein Kranenburg staat stil bij de vraag van Joy Wielkens: ‘Hoe vind ik vrede als ik misschien geen moeder wordt?’. En Theoloog Kees-Jan Mulder spreekt met rapper Donnie over de vraag hoe hij een goede vader wordt.

De kerk als plek voor levensvragen

Ook ds. Niels Gillebaard is bij het programma betrokken. “De vragen van deze BN-ers zijn  dezelfde levensvragen waar andere 20'ers en 30'ers ook mee zitten.” Volgens Gillebaard is het belangrijk dat deze vragen zichtbaar en bespreekbaar worden gemaakt. Vooral ook om te te laten zien dat de Protestantse kerk een plek is, waar jongere generaties met hun eigen levensvraag naartoe kunnen.”

Volgens Gillebaard is Jezus in het programma op de achtergrond altijd aanwezig. “Met alle wijzen die de gasten helpen, is hij de Wijze die er altijd is. In dat licht het leven en levenservaringen met elkaar delen, dat is kerk-zijn. DIEP is daarvan een afspiegeling.”

Lees ook dit interview met ds. Gillebaard:

Ook Jurjen de Groot, directeur van de dienstenorganisatie, is enthousiast over dit tv-programma: “Ook al is het leven van jonge mensen vaak vol prikkels en zonder veel rust; ook zij hebben een zingevingsbehoefte. Een belangrijke opdracht van de kerk is om weer in gesprek te raken met jonge mensen en ze te helpen te reflecteren op hun eigen levensvragen. Dit tv-programma is een goede manier om met jonge generaties het gesprek aan te gaan over diepere levensvragen. Ik ga kijken!”

Verdiepend materiaal

Op mijnkerk.nl/dieper is verdiepend materiaal bij de zes afleveringen te vinden, dat ook door lokale gemeenten gebruikt kan worden.

Op de foto: Joy Wielkens | Bron foto: EO