Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Jaargang ‘Zorg voor de ziel’: je eigen geloof opnieuw doorleven 

Je persoonlijk geloof wordt verrijkt en je doet nieuwe inspiratie op voor je gemeentewerk: ds. Christa Jonkheer kreeg in de jaargang ‘Zorg voor de ziel’ de ruimte haar eigen geloof helemaal onder de loep te nemen. Haar collega ds. Jantina de Ruiter noemt het de mooiste cursus die ze ooit volgde. De nieuwe jaargang start in maart, aanmelden kan tot 15 februari. Doe mee!

Eigen spiritualiteit

Zorgen voor de ziel vraagt tijd en doorgaande bezinning, en dat valt niet altijd mee in een druk bestaan als predikant of kerkelijk werker. De jaargang ‘Zorg voor de ziel’ voor predikanten en kerkelijk werkers helpt: je verdiept je in de eigen spiritualiteit en krijgt zicht op je eigen geestelijke weg. Predikanten Christa Jonkheer en Jantina de Ruiter namen deel aan de jaargang van 2019 en vinden het een aanrader. “We kijken nu weer met verwondering naar dingen die voorheen vanzelfsprekend leken. Alles waardoor je zelf geïnspireerd wordt neem je mee, je gemeente in.”  

Jaar lang op reis

Pastores zien ‘zorg voor de ziel’ steeds meer als essentieel onderdeel in hun werk. Dat de jaargang het eigen geloofsleven verrijkt sprak Christa vooral erg aan. De bijkomende kans een jaar lang op te trekken met collega’s uit je eigen werkveld, trok haar helemaal over de streep. Jantina kan dit beamen. “Je bent er in dat jaar zes keer even twee dagen helemaal tussenuit. Je komt steeds weer terug bij dezelfde groep mensen in dezelfde omgeving. Ik zie het als een jaar lang op reis met elkaar en met jezelf, een prachtig proces was dat.”

Laven aan de bron

De bijeenkomsten vinden plaats in een klooster, een plek die uitnodigt tot verstilling en rust. In zes tweedaagse bijeenkomsten leert de groep elkaar steeds beter kennen. Jantina: “Er zijn vaste onderdelen, zoals een emmaüswandeling waarin je in wisselende samenstelling intensieve gesprekken voert met deelnemers.” Christa vult aan: “Er worden werkvormen gebruikt die je zelf niet zo snel zou opzoeken. Dat heeft me echt verrijkt in mijn werk, want je kunt het in je gemeente ook toepassen.” Tijdens de tweedaagses zijn deelnemers echt even weg uit hun eigen gemeente. Christa: “Je laat de drukte van het dagelijks leven even achter en neemt bewust de tijd om jezelf te laven aan de bron.”

Eigen geloof 

Christa kan het iedere predikant en kerkelijk werker aanraden de jaargang te volgen. “Je krijgt de ruimte je geloof helemaal te doorleven. Jantina kan nu makkelijker over haar persoonlijk geloof praten met anderen. Dat waarderen mensen echt, weten ze nu allebei. Christa: “Ik was er altijd een beetje huiverig voor om over mijn eigen geloof te spreken, het gaat tenslotte niet om mij. De jaargang leerde me dat dat juist zorgt voor goede gesprekken.”

Andere invalshoek

Alles wat beide predikanten leerden in de jaargang gebruiken ze nu regelmatig in de eigen gemeente, bijvoorbeeld in preken of pastorale gesprekken. Jantina: “Ik ervaar het als een van de mooiste cursussen die ik ooit heb gedaan. We leerden vanuit een andere invalshoek naar ons werk te kijken. Die impact werkt tot op de dag van vandaag bij me door.” Christa vult aan: “Ik leerde mijn geloof nog meer doorleven. Je wordt gevoed door alle gesprekken, lezingen, materialen en werkvormen die worden geboden. Ik ben een stuk verder gekomen in mijn eigen geestelijke weg.”  

Ook meedoen?

De nieuwe jaargang ‘Zorg voor de ziel’ start op 21 maart en er is plaats voor 10 deelnemers. Aanmelden kan tot 15 februari a.s. 

Meer informatie en aanmelden

Lees ook wat trainer ds. Inge de Jong vertelt over de jaargang 'Zorg voor de ziel':

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)