Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Kerk-zijn met kinderen en jongeren in tijden van het coronavirus

Jong Protestant heeft een aantal werkvormen gemaakt die je kunnen helpen om op allerlei manieren kerk te zijn met kinderen en jongeren nu fysieke samenkomsten niet mogelijk zijn. Ook is er bij de wekelijkse meditatie van ds. René de Reuver een programma voor een thuisviering beschikbaar.

Zo kun je samen nadenken over wie God is en zo geloof, hoop en liefde ontdekken met deze diverse werkvormen. Sluit jij ook aan deze zondag? Want kerk-zijn kan op heel veel verschillende manieren!

Programma 'Het verhaal gaat door...' (intergeneratief)

Zondag 12 april is het Pasen, het feest waarbij we stilstaan bij de opstanding van Jezus. Pasen is het feest van hoop. Jezus heeft de dood overwonnen. In deze werkvorm praat je hier met elkaar over door. Wat betekent deze belofte voor jouw eigen leven? En hoe ga je om met verdriet dat er in deze coronacrisis tóch is, ondanks deze belofte? Deze werkvorm sluit aan bij de wekelijkse online medidatie van ds. René de Reuver op zondagochtend op NPO2 om 9.20 uur. 

Ga naar het programma 


Programma 'Een koning op een ezel' (intergeneratief)

Zondag 5 april is het Palmpasen. Jezus wordt als een koning onthaald in Jeruzalem. Feest! Met dit feestelijke onthaal begint ook de Stille Week, de week voor Pasen. We hebben de afgelopen week gehoord dat de maatregelen rondom het coronavirus langer in stand blijven en we voorlopig nog zo veel mogelijk thuis moeten blijven. Dit programma helpt jullie om thuis stil te staan bij de bijbeltekst die gelezen wordt met Palmpasen. Een mooi begin van de Stille Week.

Ga naar het programma


Programma 'Jezus is dichtbij' (intergeneratief)

Zondag 29 maart is de vijfde lijdenszondag. Ds. René de Reuver spreekt in zijn wekelijkse online meditatie over een heftig geëmotioneerde Jezus bij het graf van een vriend.
Bij deze meditatie is een programma voor een thuisviering gemaakt.
 Iedereen moet zich aanpassen aan deze nieuwe manier van leven en veel moet anders worden georganiseerd: thuiswerken, school voor de kinderen. Deze werkvorm geeft ruimte om stil te staan bij wat dit allemaal met je doet en dit met elkaar en met God te delen. Of op een creatieve manier met de bijbeltekst van vandaag aan de slag te gaan.

Ga naar het programma

 

God zorgt voor jou (4-12 jaar)

Soms gebeuren er dingen die we niet begrijpen en die ons bang kunnen maken. Met kinderen staan we stil bij God die belooft dat Hij voor ons zorgt.

Ga naar de werkvorm

Help! Het coronavirus?! (13-16 jaar)

Deze werkvorm helpt je om met jongeren in gesprek te gaan over het coronavirus. Waren er vroeger ook besmettelijke ziekten? En wat gebeurde er toen? Wat zegt jouw gevoel over het virus en alles wat er gebeurt in Nederland? Én vooral, wat doe je ermee? Ook nemen we een kijkje in de Bijbel. Wat zegt Jezus over besmettelijke ziekten?

Ga naar de werkvorm


Programma 'Licht in de rug' (intergeneratief)

Zondag ‘Laetare’ (22 maart), de vierde lijdenszondag, staat in het teken van ‘verheug je, wees blij’. In Psalm 122 staat “Verheugd was ik toen ik hoorde, ‘wij gaan naar het huis van de HEER’.” Op dit moment kunnen wij niet naar het huis van de HEER gaan. En kunnen wij ons toch verheugen ondanks het coronavirus? Ds. René de Reuver spreekt in de online kerkdienst over Pasen naar aanleiding van Johannes 9. Alleen met het licht van Pasen in de rug kunnen we in deze donkere tijd leven. Aan de hand van deze werkvorm gaan we over dit thema nadenken. 

Ga naar het programma

Programma 'Psalm 25' (intergeneratief)

Ds. De Reuver sprak op zondag 15 maart in de online kerkdienst over Psalm 25: "Wij mogen, juist in deze tijd, opzien naar God en erop vertrouwen dat God ons ziet." Kinderen en jongeren, maar ook volwassenen, kunnen in deze tijd van crisis vanwege het coronavirus onrustig of bang worden. Door deze Psalm ontdekken we dat ook in onrustige tijden God ons ziet en wij naar God mogen zien.

Ga naar het programma


Tips voor kinderen die extra begeleiding nodig hebben

Sommige kinderen hebben vanwege een stoornis of persoonlijkheidstype extra begeleiding nodig. Om deze kinderen, jongeren en hun ouders een hart onder de riem te steken lees je hier een aantal tips.

Ga naar de tipsHandreiking

Speciaal voor de professionals en vrijwilligers actief in het jeugdwerk biedt Jong Protestant een handreiking aan hoe om te gaan met deze bijzondere situatie richting kinderen, jongeren en hun ouders.

Bekijk de handreiking

 

Kliederkerk

De Protestantse Kerk in Nederland ontwikkelde een kliederkerkviering voor thuis. In een kleine groep kunnen mensen van alle leeftijden aan de slag gaan met thema’s als onzekerheid, angst én vertrouwen. Samen ontdekken, samen vieren en samen eten, de bekende ingrediënten van een kliederkerk. 

Ga naar de kliederkerkviering

 

Vier tips: met je kind in gesprek over het coronavirus

Kinderen voelen haarfijn aan dat er iets ernstigs aan de hand is nu het coronavirus Nederland in zijn greep heeft. Maar hoe leg je de situatie uit zonder paniek of angst te creëren? 

Lees de vier tips


Lees ook: Wat moeten we als jeugdwerk met het coronavirus?