Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Kerken Enschede: Organiseer 29 augustus een ‘corona herdenkingsdienst'

De kerken in Enschede organiseren op 29 augustus een corona herdenkingsmoment voor de stad. In de erediensten in Enschede wordt stilgestaan bij al het leed dat veroorzaakt is door COVID-19. Ze roepen andere gemeenten op ook zo'n bezinningsmoment te organiseren en bieden hiervoor liturgisch materiaal aan.

Ds. Alex Brinkman, Bethelkerk Enschede, is bij het initiatief betrokken. “Ik hoop van harte dat andere gemeenten bij dit initiatief aan willen sluiten. Wij zouden het mooi vinden als de kerken op deze dag naar buiten treden. Door de deuren wijd te openen bieden de kerken de gelegenheid aan mensen om deze moeilijke tijd te verwerken. Ik vraag ook of mensen dit moment mee willen nemen in hun persoonlijk gebed.”

Op de website https://www.herdenkingcovid.nl/ materiaal te vinden dat helpt om de eredienst vorm te geven, in de vorm van een preekschets en liedsuggesties. 

De gedachte achter dit initatief is dat voor het loslaten van de coronamaatregelen voor veel mensen een bijzonder moment zal zijn. Enige tijd geleden kondigde demissionair-minister Hugo de Jonge aan dat het waarschijnlijk op 1 september zover is. "Het zal een dag zijn waarop vrijheid gevierd wordt. Wij kunnen echter niet de draad oppakken alsof er niets gebeurd is. COVID-19 heeft ons allemaal geraakt. In iedere buurt zijn er slachtoffers gevallen en iedereen heeft in zijn omgeving mensen die de ziekte gehad hebben. Veel levensvreugde en kansen zijn verloren gegaan. Dat is geen gesloten boek, nog altijd waart de ziekte rond en raakt het ons mensen.”

De burgemeester van Enschede, Onno van Veldhuizen, vindt dit het een waardevol initiatief en verbindt zich er van harte aan. Ook vanuit de Raad voor Levensbeschouwingen en Religies is met interesse gereageerd.

Bron foto: Unsplash