Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Kerken in actie in de serie Nederland geeft thuis

Kerken in heel Nederland hebben afgelopen weken met honderden vrijwilligers vluchtelingen opgevangen. Vanaf maandag 26 september laat KRO-NCRV in de serie Nederland geeft thuis zien hoe Nederlanders hun harten en huizen openstellen voor mensen in nood.

In tien portretten laat Nederland geeft thuis zien hoe Nederlanders zich ontfermen over mensen in kwetsbare situaties. Hoe opvang wordt gezocht en gevonden voor mensen uit alle windstreken. En hoe het de Oekraïners en hun gastgezinnen vergaat, nu ze al meer dan een half jaar in Nederland zijn. Wat betekent het om een thuis te geven aan mensen die huis en haard hebben verlaten?

De dynamiek, na de massale steun voor Oekraïense vluchtelingen, is nu anders, maar de creativiteit om onderdak te vinden is noodgedwongen nog groter. Particulieren die ruimte zoeken, kerken die crisisopvang verlenen en met hulp van vrijwilligers honderden asielzoekers opvangen. Bijvoorbeeld in Gouda, waar de diaconie in Gouda via een netwerk van ontzettend veel vrijwilligers met elkaar een noodopvang heeft ingericht. 

Op zoek naar structurele oplossing

Lokale kerkgemeenten zijn vaak zeer actief met hulp aan asielzoekers en statushouders. De Protestantse Kerk in Nederland is samen met hen actief op zoek naar een structurele oplossing in samenwerking met lokale overheden. Jurjen De Groot, directeur van de landelijke dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk: 'Wij geloven in de kracht van kleinschaligheid. Je biedt mensen een menswaardig bestaan als je hen bij naam kent en hen opneemt in de gemeenschap. Wij voelen ons door God geroepen om vreemdelingen te verwelkomen, hen te helpen en voor hen te zorgen.' 

Samenwerking KRO-NCRV en Kansfonds

Nederland geeft thuis wordt gemaakt in samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland en met Kansfonds, het maatschappelijk fonds dat werkt vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op een thuis: een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het gevoel erbij te horen. 

Nederland geeft thuis is te zien vanaf maandag 26 september om 19.05 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)