Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Kerkennacht in Vries: open deuren tot de zon opkomt

Tijdens de Kerkennacht, in het weekend van 21-23 juni, openen kerken in het hele land hun deuren. De Protestantse Gemeente Vries doet dit jaar voor het eerst mee. Vijf vragen aan predikant Bert Altena.

1. Waarom doet de Protestantse Gemeente Vries mee aan de Kerkennacht?

“We willen als dorpskerk graag kerk midden in het dorp zijn. Dat betekent dat we zo veel mogelijk gelegenheden aangrijpen om de kerk open te stellen voor publiek. De Kerkennacht is zo’n gelegenheid: een laagdrempelig evenement dat mensen nieuwsgierig kan maken om een kijkje te komen nemen.”

2. Hoe gaat de Kerkennacht in Vries eruit zien?

“We hebben besloten om er letterlijk een Kerkennacht van te maken: we beginnen om 19.00 uur en gaan door tot 5.00 uur, als de zon opkomt. De hele nacht is de kerk open en zijn er activiteiten in de kerk.”

3. Wat gebeurt er tijdens die nacht?

“Het programma wordt heel divers: van getijdenvieringen tot een filmvertoning. Daarnaast richten we verschillende hoekjes in, zoals een meditatiehoek, waar mensen een kaarsje kunnen aansteken of een gebedstekst kunnen achterlaten. Ook komt er een gesprekshoek met gespreksvragen.”

4. Wie zijn er bij de Kerkennacht betrokken?

“We doen dit met een groepje vanuit de kerk, maar we willen er ook graag andere mensen bij betrekken. In het dorp zijn veel mensen die iets in kunnen brengen. Zo vragen we mensen van de katholieke parochie om mee te doen aan de gebedsvieringen, en mensen van de historische vereniging om verhalen te komen vertellen. En misschien kan de natuurvereniging IVN een wandeling rond de kerk uitzetten.”

5. Hebt u tips voor gemeenten die ook mee willen doen aan de Kerkennacht?

“Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ga met een paar mensen bij elkaar zitten en bedenk wat je kunt doen in de kerk dat ook interessant is voor anderen. Poëzie, muziek; er is vaak een hoop creativiteit in gemeenten. En het programma hoeft niet per se de hele nacht te duren, het kan ook één avond zijn. Alles mag!”

Het thema voor de Kerkennacht 2019 luidt ‘Is dit óóḱ kerk?’ Kijk voor meer informatie op kerkennacht.nl.

www.pkn-vries.nl

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)