Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Kerkmarkt, de kerkelijke markplaats met orgels, kerkbanken etc.

Via kerkmarkt.nl kunnen kerken hun overtollige kerkelijke goederen aanbieden waar andere kerken op hun beurt weer gebruik van kunnen maken. Het doel van de kerkmarkt is om waardevolle kerkelijke goederen te behouden en een nieuwe (liefst kerkelijke) bestemming te kunnen geven.

In de loop der tijd zijn er verschillende roerende goederen van eigenaar gewisseld. Dat betreft met name zaken op het gebied van meubilair. Denk aan kerkbanken, kerkstoelen, preekstoelen. Maar ook opnameapparatuur voor kerkdiensten, liedboeken, Bijbels en zelfs een keer een luidklok. De kerkmarkt kent verschillende rubrieken, namelijk religieus erfgoed (waardevolle kerkelijke goederen van 50 jaar en ouder), diensten, kerken & gebouwen en interieur & inventaris en de orgelbank.

Orgelbank

Kerkmarkt.nl is een uitbreiding van de orgelbank van de VKB die al sinds 1999 bestaat. De orgelbank is een platform waar vraag en aanbod van orgels elkaar ontmoeten, de rubriek waarmee de VKB site wereldwijd bezoekers trekt. 

Het doel van de orgelbank is om net als bij de andere kerkelijke goederen een nieuwe bestemming te vinden voor vrijkomende orgels. Omdat veel kerkgebouwen worden gesloten en herbestemd komen er regelmatig pijporgels vrij. 

Het aanbod in deze rubriek was in de loop der tijd zeer gevarieerd. Van een klein positief met 4 stemmen tot een groot 3 klaviersorgel met 30 stemmen. En van een orgel van net 10 jaar oud tot een monumentaal historisch instrument (momenteel wordt er een orgel uit 1776 aangeboden). Sinds de orgelbank op internet te vinden is zijn er vele kerkorgels overgeplaatst en kregen daardoor een nieuwe kerkelijke bestemming. Soms zelfs een verre bestemming in het buitenland zoals in Duitsland, Mexico, Japan, Polen en Oekraïne. 

Voorwaarden

De kerkmarkt is bestemd voor specifieke kerkelijke goederen en niet voor bijvoorbeeld de restverkoop van een eerder gehouden rommelmarkt. Het aanbieden van goederen is gratis, uitgezonderd het aanbod voor de rubriek orgelbank. De aangeboden goederen blijven in principe beschikbaar totdat ze zijn verkocht of overgedragen. Het aanbieden van goederen kan door middel van een webformulier. 

Heeft u kerkelijke goederen over waar een andere gemeente blij mee zou kunnen zijn? Biedt ze aan en wellicht kunnen ze een nieuwe bestemming krijgen. Voor meer informatie: www.kerkmarkt.nl.

Foto: pixabay