Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Kerst 2022: tent brengt verhalen van vluchtelingenkinderen dichterbij

In de adventstijd vraagt Kerk in Actie met de campagne ‘Geef licht’ opnieuw aandacht voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Maar, wie zijn deze kinderen? En wat hebben ze meegemaakt? Bestel de speciale vluchtelingentent en laat jong en oud van dichtbij de verhalen van vluchtelingenkinderen doorleven. In het Friese Kollum was een groep jongeren vorig jaar zichtbaar onder de indruk. 

Onder de indruk

“Brrr…ik heb het best koud, maar vluchtelingenkinderen in Griekenland hebben het vast nog veel kouder”. In groepen volgen jongeren in het Friese Kollum een kerstroute door het dorp, waarbij ze gaandeweg kennis maken met vluchtelingenkinderen in Griekenland. 

De route eindigt in een tent bij de kerk. Daar hangen levensgrote portretten van vier vluchtelingenkinderen: Asif, Ilana, Dunia en Ibrahim. Naast de portretten hun verhalen, waarin ze vertellen waarom ze moesten vluchten en nu in Griekenland uitzichtloos moeten wachten op wat de toekomst hen zal brengen. Fragmenten uit hun verhalen zijn ook te horen. Het laat de bezoekers van de tent beleven hoe het is om door de politie op de hielen gezeten te worden, in een zinkende rubberboot op zee te dobberen of achtergebleven familie te moeten missen. 

De jongeren zijn zichtbaar onder de indruk. “Ik ben echt wel blij dat ik in Nederland woon”, zegt een van hen. “Vluchtelingenkinderen hebben het zoveel slechter hebben dan wij. Daarom kom ik graag voor hen in actie”, vertelt een ander.

Kaarsje aansteken

In Kollum is de tent onderdeel van een kerstfair, waar jong en oud welkom is om de tent te bezoeken. In de tent kunnen ze een kaarsje aansteken voor vluchtelingenkinderen en een wens voor hen op een kaartje schrijven. “Ik hoop dat jullie weer een beter leven krijgen”, schrijft een meisje. “Mijn hoop is dat jullie een veilige toekomst krijgen”, schrijft een ander. Ze hangen hun wenskaart aan een lijn die dwars door de tent is gespannen, een koord van betrokkenheid en verbondenheid. Een bezoek aan de tent inspireert mensen om hun steentje bij te dragen. “Wat ik kan doen?”, vraagt een bezoeker zich hardop af. “Doneren! En hopen dat de oorlog in de landen waar Asif, Ilana, Dunia en Ibrahim vandaan komen, ophoudt.” 

Doe ook mee met een tent

De tent vol verhalen is een initiatief van Kerk in Actie, die met de kerstcampagne ‘Geef licht’ aandacht en steun vraagt voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Kerken kunnen deze tent (gratis) bestellen als zij ook een concert en/of jongerenevent organiseren. Kijk voor meer informatie en het bestellen van een tent op protestantsekerk.nl/kerst.

Direct een vluchtelingentent aanvragen? Lees hier meer: 

 

Foto's: Anjo de Haan

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)