Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Kids in Actie: diaconaat op kinderniveau

Met de hele gemeente aan de slag met een project van Kerk in Actie? De nieuwe Kids in Actie-materialen bieden volop mogelijkheden om kinderen op een creatieve en speelse manier bij een project te betrekken. Vijf vragen aan consulent Evelien Vrolijk.

Wat houdt Kids in Actie in?

“Centraal staat Rainbow de Duif: een grote knuffelduif die de wereld overvliegt en op allerlei plekken komt waar mensen en kinderen het moeilijk hebben. Hun verhalen komt hij hier vertellen. Zo leren kinderen dat het belangrijk is om iets voor een ander te doen.”

Hoe kunnen gemeenten met Kids in Actie aan de slag?

“Dat kan op verschillende manieren. Bij elk Kerk in Actie-project zijn materialen beschikbaar voor de kindernevendienst, zoals verhalen en kleurplaten. Maar gemeenten kunnen ook tijdens de kerkdienst aandacht aan een project besteden, bijvoorbeeld door Rainbow tijdens de collecte-aankondiging een verhaal te laten vertellen. En verder zijn allerlei extra ideeën beschikbaar, zoals een sponsortocht."

Wie kunnen met de materialen aan de slag?

“Diakenen, zwo-commissies, kindernevendienstleiders en anderen die betrokken zijn bij het kinderwerk, maar ook predikanten die graag de hele gemeente bij zending en diaconaat willen betrekken.”

Wat levert Kids in Actie gemeenten op?

“Het is niet altijd makkelijk om de hele gemeente enthousiast te krijgen voor een diaconaal project. Kids in Actie helpt daarbij doordat het op een laagdrempelige manier aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Via de kinderen krijg je vervolgens de hele gemeente mee. Dat creëert verbinding binnen de gemeente.”

Wat raad je gemeenten aan die geïnteresseerd zijn? 

“Gemeenten kunnen hun consulent benaderen voor meer informatie, of de Kids in Actie-workshop aanvragen. Tijdens die workshop krijg je volop tips en schrijf je samen een concreet actieplan. Gemeenten die besluiten om twee jaar lang met Kids in Actie aan de slag te gaan, krijgen van ons vervolgens een grote Rainbow de Duif om in de kerkdienst of kindernevendienst te gebruiken.”

kerkinactie.nl/kidsinactie