Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Kliederkerk Huizen bereikt in coronatijd de gezinnen thuis

In Huizen ontvangen alle ‘kliederkerkgezinnen’ voor Kerst een vrolijk tasje. Het bevat een cd vol liedjes, chocolade en het Kliederkerk thuisboekje. Zo kan ieder gezin op reis door het kerstverhaal. En het team verzint een foto-opdracht voor de kinderen, zodat ze met elkaar in contact blijven.

Roelie Loois-Dragt is een van de initiatiefnemers van de kliederkerk van de Oosterlichtkerk in Huizen en ze laat zich niet uit het veld slaan door een pandemie. “Dit is de tijd dat je juist als kerk in verbinding moet blijven met gezinnen. Voor ons betekent het dat we creatieve acties verzinnen waardoor we in contact blijven. We richten ons daarbij op de kinderen en zij enthousiasmeren weer de ouders. En juist nu benaderen we ook de ouders die nog nooit een kliederkerk hebben bezocht. Ook van hen krijgen we hele positieve reacties.”

Pinksterfoto actie

“Tijdens Pinksteren hebben we alle gezinnen een tasje gebracht met het Kliederkerk thuisprogramma. We kregen er mooie reacties op. Alle kinderen kregen stoepkrijt en we daagden ze uit om zichzelf buiten te tekenen en daar een foto van te maken. Een van de kinderen ging bijvoorbeeld op de stoep liggen en vrienden tekenden zijn omtrek om er daarna samen een hondje bij te tekenen, zodat het leek of de hond werd uitgelaten. Van alle foto’s maakten we een collage en die deelden we weer uit. Zo creëren we steeds contactmomenten en verbinden we gezinnen aan elkaar.”

Glimlachsteentje

Tijdens de startzondag in september organiseerde de kliederkerk een natuurwandeling voor gezinnen. Roelie: “Ieder kind kreeg een lege eierdoos en ging op pad om een veertje, een eikel of steentje te zoeken. Een vakje had een vraagteken, de kinderen mochten zelf bepalen wat daarin kwam te liggen. Aan het einde van de natuurtocht gaven we alle kinderen een glimlachsteentje . Een glimlachsteentje maakt je blij als je verdrietig bent. Je kunt het dan tevoorschijn halen, maar tijdens deze pandemie mag je het ook aan iemand geven. Er zijn al kinderen langs geweest die een nieuw steentje nodig hadden, omdat ze hun exemplaar hadden uitgedeeld!”

Kliederkerk thuisboekje

Het kliederkerkteam in Huizen mist vooral de ontmoeting en het samen eten met de gezinnen. “De kliederkerk blijft een prachtige drieslag van samen ontdekken, vieren en samen eten. Iedereen gaat met een gevulde maag naar huis en de kleintjes kunnen daarna zo naar bed.”
Vanwege corona vullen ze het nu anders in en de Kliederkerk thuisboekjes helpen daarbij. Roelie: “Daarin komt het kerstverhaal kleurrijk tot leven voor kinderen. Ook voorziet het in leuke opdrachten, ze maken een engel van ijsstokjes, een kerstbal van spekjes en bedenken bijvoorbeeld hoe zij zouden reizen naar Bethlehem. Er zijn doe-opdrachten en verwijzingen naar de filmpjes van de zandtovenaar.”

Gezinnen komen terug

“Hoewel we zo’n 45 gezinnen uitnodigen en benaderen, proberen we het denken in aantallen los te laten. In de praktijk ontmoeten we zo’n tien gezinnen. 80 % van onze kliederkerk bezoekers zien we niet (meer) tijdens de reguliere kerkdiensten. We proberen vooral de groep waarmee we in verbinding staan, te laten groeien. Het is heel fijn als je een oma ziet genieten van haar dochter die sinds jaren naar een kliederkerk activiteit gaat, met naast haar een huppelend kleinkind dat speurt naar een veertje op de hei. Dat zijn de momenten dat ik ervaar, hier doe ik het voor.”

Bekijk ook:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)