Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Klimaatpelgrimage: loop mee en/of onderteken de petitie

Op 14 augustus vertrok een groep christelijke klimaatpelgrims vanuit Polen naar de 26ste Wereld klimaatconferentie in Glasgow in november. Van 30 september tot 11 oktober gaat deze oecumenische klimaatpelgrimstocht door Nederland. Onderweg vragen ze aandacht voor het klimaat. Het is mogelijk om een etappe mee te lopen. Ook wordt kerken gevraagd de klimaatpetitie te ondertekenen.

In Nederland wordt de pelgrimstocht georganiseerd door GroeneKerken en Vastenactie in samenwerking met plaatselijke kerken. De kerken zorgen voor (eenvoudig) onderdak en eten onderweg voor de pelgrims. 

Loop mee

Kerken, andere groepen en personen kunnen zich aansluiten bij de pelgrimstocht. Per dag kunnen er maximaal 60 personen met de pelgrims meelopen. Jurjen de Groot, directeur dienstenorganisatie en Kerk in Actie, loopt op 3 oktober een stukje van de route mee. Ds. Trinette Verhoeven, classispredikant Utrecht, loopt op 8 oktober mee. Aanmelden kan hier.

Teken de klimaatpetitie

De pelgrims nemen een petitie mee op hun tocht door Nederland. Onderteken deze petitie als individu of namens de gemeente. De opgehaalde handtekeningen worden op 10 oktober in Hoofddorp door mgr. De Korte en scriba René de Reuver aan de klimaatpelgrims overhandigd voordat zij op de boot naar Glasgow stappen.

Klimaatmars

Op 10 oktober vindt er een een landelijke Klimaatmars plaats. De mars loopt van Amsterdam Zuidoost naar Hoofddorp. Aanmelden kan hier.

Klimaatgerechtigheid

De organisatie achter de klimaatpelgrimstocht vindt klimaatgerechtigheid van groot belang. In de klimaatbrief aan de gelovigen om samen in beweging te komen voor (het herstel van) Gods schepping schrijven ze: “Terwijl overheden er naar streven om van de pandemie te herstellen en leiders zich voorbereiden op de klimaatbesprekingen van de VN-Klimaattop in november, zetten wij onze stem middels de klimaatpetitie in om regeringsleiders op te roepen om zich sterk te maken voor een duurzame toekomst en te komen tot een rechtvaardig klimaatbeleid. Een eerlijk beleid waarbij de (financiële) steun aan de armste landen ter wereld verhoogd wordt, de lasten van de kwetsbaren worden verlicht, er geïnvesteerd wordt in groen herstel en schone energie op zo’n manier dat niemand zal achterblijven.”

Lees hier wat de Protestantse Kerk doet en zegt op het terrein van duurzaamheid: 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)