Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Levende veertigdagentijdkalender in Niekerk-Oldekerk-Faan-Enumatil

In de Veertigdagentijd 2019 gingen in de dorpen Niekerk, Oldekerk, Faan en Enumatil (ten westen van de stad Groningen) veel deuren open. Mensen ontvangen elkaar in hun huis en vormen samen een levende veertigdagentijdkalender.

Bestel gratis: Veertigdagentijdkalender 2020

In 2018 werd de aanzet hiertoe al gegeven. Aanleiding was het feit dat de gemeente Enumatil zich aansloot bij de andere kerken. Om vertrouwd te raken met de nieuwe plek en de mensen die daar komen, werd de levende Veertigdagentijdkalender georganiseerd.

Het thema van de Veertigdagentijd luidde toen ‘God zorgt voor ons en wij zorgen voor elkaar’. Gemeenteleden die op een of andere manier met zorg te maken hadden, professioneel of persoonlijk, deelden op de zondagen in de Veertigdagentijd en op paaszondag hun verhaal. Het resultaat was dat gemeenteleden aangaven zich meer bij elkaar betrokken te voelen. En dat smaakte naar meer!

Geïnspireerd door een hongerdoek van de Indiase kunstenaar Lucy d’Souza gaan zeven gemeenteleden dit jaar op de zondagen in de Veertigdagentijd en paaszondag hun verhaal doen aan de hand van het thema: ‘De weg van de meeste weerstand’.

Een paar min of meer vaste activiteiten zijn onderdeel van de Veertigdagentijdkalender: de wekelijkse koffieochtend, de wekelijkse sobere maaltijd in de pastorie en de zondagse kerkdienst met verhalen en gesprekken achteraf.

De andere dagen worden door gemeenteleden ingevuld. Naast koffiemomenten, lunches en warme maaltijden zijn er veel creatieve momenten, zoals kletsen rond de kletspot (een pot met allerlei vragen), een beginnerscursus naaien, engeltjes en paasboompjes maken, film kijken, of samen een aflevering van De Verwondering kijken en erover napraten. Iedere dag gaat er één dagdeel een deur open in een van de dorpen.

Het initiatief is vooral gericht op de gemeenteleden uit de verschillende dorpen, maar er wordt gekeken of het volgend jaar een Veertigdagentijd-evenement gericht op alle dorpsbewoners kan zijn.

Foto: Unsplash