Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Lexmond geeft kerk een gezicht

Van banners met kerkmensen erop tot papierprikkers met hesjes met het logo van de kerk. In Lexmond weet straks iedereen dat er een kerk is en dat ze open is voor het hele dorp.

In de kerk gaat het om mensen. En dat mag het hele dorp weten. De hervormde gemeente Lexmond zag kansen om deze boodschap in het dorp gestalte te geven. De mooie monumentale kerk staat aan een doorgaande weg en achter de kerk staat een kerkelijk centrum dat multifunctioneel gebruikt kan worden. Maar hoe geef je de boodschap vorm?

Ouderling-kerkrentmeester Florentijn Kool ontdekte dat de stad Deventer samen met een bureau voor gedragsbeïnvloeding een oplossing had gevonden voor een plein waar veel overlast was van hangjongeren. Niets leek te helpen, totdat er banners werden geplaatst met foto’s van de buurtbewoners met daarbij de tekst: ‘Welkom in onze voortuin.’ Dat hielp. Door de bewoners een gezicht te geven verdween de overlast. De hervormde gemeente van Lexmond maakte in navolging samen met een reclamebureau banners met daarop foto’s van mensen uit de kerkgemeenschap. De woorden ‘Welkom in de kerk’ maakten het af. Er kwamen veel positieve reacties.  

Hoop wordt waarheid

Van het ene idee kwam het andere. Er kwamen banners bij Kerst en Pasen, bij de rommelmarkt en de kledingbeurs, en banners met een ludieke tekst als ‘Ook wij zijn op zondag open’. Deze tekst haalde zelfs het Algemeen Dagblad. Ook bij bijvoorbeeld de actie Kerkbalans werd deze lijn verder doorgevoerd met een fotokaart in de envelop met de volgende tekst:

De kerk bestaat uit mensen. Mensen met dromen en verlangens, maar ook met tekortkomingen. Mensen zoals iedereen. Maar samen hebben we de liefde van God ontdekt. God laat ons zien dat ieder mens belangrijk is. Hij houdt van iedereen. Jezus heeft ons laten zien hoe het leven bedoeld is. Met elkaar proberen we zo te leven. Met vallen en opstaan. Bij God kan iedereen altijd terecht. Wie je ook bent. Hoe je leven er ook uitziet. Bij God is iedereen welkom. Welkom in de kerk!

Hoewel de kaart vooral als vriendelijk gebaar was bedoeld, stegen de toezeggingen in de eerste ronde van kerkbalans met bijna vijftig procent. En er gebeurde meer. Bij een kerk-op-schoot-dienst werd duidelijk dat mensen die nog niet eerder in de kerk waren geweest zich aangesproken voelden. Zeker vijftig kinderen die nog niet eerder in de kerk waren geweest, kwamen samen met hun ouders en grootouders. De hoop van de kerkgemeenschap werd waarheid: mensen gaan op een andere manier naar de kerk kijken.

Voor het hele dorp

Neem de tijd voor zo’n project als dit, benadrukt ouderling-kerkrentmeester Kool. “Bouw het rustig aan steeds verder uit. Het lijkt veel werk, maar we zijn al een aantal jaren bezig. Ook belangrijk is het om de gemeente mee te nemen in het proces. We zijn steeds helder geweest in de communicatie, hebben de mensen niet pas achteraf geïnformeerd. Dat maakte dat mensen graag meegaan in deze beweging naar buiten.”

Ondertussen zijn weer nieuwe verlangens gegroeid en nieuwe ideeën ontstaan. Binnenkort lopen in de straten van Lexmond papierprikkers met hesjes met het logo van de kerk. Een volgende stap is het bouwen van een nieuw kerkelijk centrum dat voor het hele dorp een functie heeft. Kool: “Stel je een gebouw voor waar een inloophuis is, de voedselbank een plek heeft, waar uitvaarten plaatshebben en waar wellicht het consultatiebureau huis.” Stap voor stap vervult de hervormde gemeente zo haar droom: een kerk die open is voor het hele dorp.

Afbeelding: banner 'Welkom in de kerk'

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)