Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Maasland en Barendrecht enthousiast over boekje 'Leiderschap met lef'

Er zijn reeds duizenden exemplaren van het boekje 'Leiderschap met lef' besteld door gemeenten. We vroegen twee grote afnemers, de protestantse gemeenten van Maasland en Barendrecht, naar de aanleiding van hun bestelling.

Maasland: Dit kan anders

“Toen ik mijn eerste kerkenraadsvergadering meemaakte dacht ik gelijk: dit kan anders en efficiënter. ”Nettie van Trigt is voorzitter van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Maasland, gefuseerd sinds 1 januari dit jaar. Vier maanden eerder werd ze voorzitter van de kerkenraad van de toen nog Gereformeerde Kerk. “Ik kwam terecht in een kerkenraad waar het accent lag op consensus en verder op regelzaken. Ik vond dat dat anders kon en was in gedachten al bezig om daar verandering in aan te brengen. Toen ds. Piet Schelling, die hier twee dagen per week predikant is, me het boekje Leiderschap met lef gaf, was dat precies op tijd. Ik las het door en dacht: dit gaan we gebruiken. Het is nu de tijd om als kerkenraad te proberen een andere kant uit te kijken en dit boekje gaat ons daarbij helpen. De thema’s in het boekje behandelen precies de vragen waar het bij ons om draait.

De eerste kans, ‘Laat je bezielen’, behandelde ik in de kerkenraad zonder te zeggen waar ik het vandaan had. Toen ik later voorstelde om het boekje te gaan behandelen op de manier van de vergaderopening over bezieling, ging de kerkenraad daar gelukkig in mee. De hoofdstukjes zijn stuk voor stuk bruikbaar, en de gespreksvragen zijn voldoende voor een goede voorbereiding en behandeling.

Het is voor de kerkenraadsleden best wennen om opeens een andere manier van vergaderen toe te gaan passen, maar we vinden het nodig. Ik ben onderwijskundige, thuis in vergadertechniek, en ondersteuning van buitenaf bij het gebruik van het boekje is minder noodzakelijk. Leiderschap met lef is voor ons de kans om het anders te gaan doen.”

Barendrecht: Het komt op besturen aan

De Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Barendrecht bestelde het boekje voor alle wijkkerkenraden met daarbij de aanbeveling het te behandelen. Voorzitter Ada van der Meijden: “Ik vind dat aan de taak van de kerkenraad als bestuurder best wat aandacht gegeven kan worden. Vaak ligt het accent op de lopende zaken en de uitvoerende taken, terwijl de kerkenraad er in de eerste plaats voor het bestuur van de kerk is. Ik zeg dat in de vergaderingen van de Algemene Kerkenraad met enige regelmaat: we zitten hier als bestuurders bij elkaar.

We staan als protestantse gemeente voor een groot veranderingsproces waarbij kerken gesloten zullen moeten worden. Voor ons als algemene kerkenraad komt het echt op besturen aan. Als er goed bestuurd wordt, dan is het resultaat ook goed.

Besturen is beleid maken en dat uitvoeren. Het beleidsplan hoort dus niet onder in een la maar op de vergadertafel. Goed besturen is te leren, door ervaring en door trainingen. Besturen is voor mij: beïnvloeden, niet dicteren. We hopen dat alle wijkkerkenraden met het boekje aan de slag zullen gaan. Zelf heb ik het altijd bij me.”

Bestel ook het boekje 'Leiderschap met lef' voor uw gemeente 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)