Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Materiaal Advent & Kerst 2020 beschikbaar: van adventskalender tot coronaproof kerstchallenge 

Met advent leven we toe naar de geboorte van Jezus. God gaf ons licht in het donker. Binnenkort is het zover. Hoogste tijd om de kindernevendiensten in de adventsweken voor te bereiden of een coronaproof activiteit te organiseren. De invulling van de weken naar Kerst zal dit jaar door corona anders zijn dan andere jaren. Nog steeds is er veel mogelijk!

Coronaproof engelenproject zorgt voor saamhorigheid en anderen ideeën

Dit jaar is er meer dan ooit behoefte aan verbinding, saamhorigheid en zorg voor elkaar. Een engelenproject voorziet in die behoefte. In heel veel plaatsen zijn diverse kerken, stichtingen en verenigingen voorgaande jaren actief geweest met engelenprojecten. 

Dit idee en anderen suggesties staan in de digitale ideeënbank. Zoals een aantal ideeën om coronaproof kerk naar buiten te zijn tijdens Advent en Kerst, maar ook een beschrijving om zelf kaarsen te maken

Kliederkerk coronaproof of het speciale kerstboekje voor thuis 

Kliederkerk in coronatijd kan zeker, maar vraagt een andere aanpak. Naast een aantal tips, een kant-en-klaar buitenprogramma, kliederkerk-thuis-programma’s en -boekjes kunt u via kliederkerk.nl/corona een aantal ‘coronaproof’ kliederkerk-programma’s vinden. Wat kleinschaliger, gemakkelijk voor te bereiden en telkens volgens hetzelfde recept. Er komt binnenkort ook een coronaproof kerst-idee op deze pagina online.

Kliederkerk thuis ervaren met Kerst kan ook aan de hand van het speciale kerstboekje. Hiermee kunt u met het hele gezin in gesprek over wat Kerst voor u betekent. Een boekje vol vragen, leuke opdrachten, spellen en puzzels. U kunt het boekje bestellen via de webwinkel.

Van kindernevendienstproject tot coronaproof kerstchallenge ‘Magnificat’

De weken voor Kerst zijn een mooie tijd om wat extra’s te doen met de kinderen en jongeren in de gemeente. Dit zal er dit jaar vanwege corona wellicht anders uitzien dan andere jaren. Jong Protestant heeft een overzichtspagina gemaakt van kindernevendienstprojecten, kerstmusicals en andere activiteiten voor Kerst 2020.

In de adventsperiode kunt u met uw jeugdgroep (10 tot 16 jaar) weer een spannend kerstspel spelen: de Kerstchallenge 2020. Het thema is Magnificat. Dit jaar wordt de KerstChallenge 'coronaproof' aangeboden als een soort 'escaperoom-spel'. U kunt het spel spelen vanuit eigen huis, samen met uw jeugdgroep maar ook met uw eigen gezin.

Geef licht aan vluchtelingenkinderen in Griekenland

Natte tenten, onvoldoende sanitair en te weinig eten. Zo wachten duizenden bange kinderen in Griekse vluchtelingenkampen op de winter die komt. Ze zijn hier, soms helemaal alleen, aangekomen vanuit het Midden-Oosten, Azië en Afrika, op zoek naar warmte en veiligheid. Is dit de plek waar ze eindigen? Juist nu is hun situatie urgenter dan ooit. Met Kerst komen we voor hen in actie. Geef licht aan vluchtelingenkinderen in Griekenland! Voor deze campagne zijn diverse collectematerialen beschikbaar

Van 29 november t/m 5 december, de eerste week van Advent, gaan ruim 5000 collectanten in meer dan 600 plaatsen in Nederland huis aan huis collecteren voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Voor het eerst in haar geschiedenis organiseert Kerk in Actie een landelijke huis-aan-huiscollecte. >> kerkinactie.nl/huisaanhuiscollecte

Liturgisch bloemschikken

Ook is er voorbeeldmateriaal symbolisch bloemschikken beschikbaar. Download de gratis brochure bloemschikken Advent en Kerst 2020 op deze pagina

Stef Bos zingt eigen versie van ‘Stille Nacht’. Bestel deze cd als kerstgroet

Stef Bos heeft het bekende kerstlied ‘stille nacht’ herschreven tot een inspirerende moderne versie. Via daaromkerst.nl kunnen gemeenten de cd met dit lied bestellen voor slechts 2,50 euro per stuk. Voor kinderen is er een cd met liedjes van Elly en Rikkert over hoop, verbinding en feest. 

Bekijk ook de themapagina:

Foto: Unsplash.com